20. oktobar 2024 13:40

Vučić: Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas otvarajući izložbu povodom 80 godina od oslobođenja Beograda da je ta izložba deo politike koju Srbija vodi i da je predstavljen samo mali deo puta u borbi za slobodu.

"Danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata, odlučno smo protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava", rekao je Vučić na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Intext service Video

On je istakao da ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode.  "Borićemo se da istina opstane i zato je i upriličena ova izložba", rekao je Vučić i istakao da će u istoriji glavnog grada istaknuto mesto zauzimati svi oni koji su dali svoje živote u borbi za slobodu.

Vučić je rekao da je danas dan koji je od velikog značaja i za Evropu i za Srbiju i za Rusiju i da se obeležava 80.godišnjica od oslobođenja od fašističkih osvajača. "Od srca vam čestitam praznik koji je upisan u zajednički istoriju naših pobeda", rekao je Vučić.

Putin u razgovoru poručio - ono što je dobro za Srbiju, dobro je za Rusiju

Predsednik Srbije preneo je novinarima da je danas imao veoma dug i prijateljski razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji mu je poručio da ono što je dobro za Srbiju je dobro i za Rusiju.

Vučić je dodao da je Putinu danas ponovio da sada može da kaže da Srbija neće uvoditi nikakve sankcije protiv Ruske Federacije.

On je takođe zahvalio zameniku predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantinu Kosačovu i potpredsedniku državne Dume Petru Olegoviču Tolstoju za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije jer su, kako je rekao, uvek bili sa Srbijom kada je bila u teškoj situaciji i zahvalio im se za svaku pomoć koju su pružili srpskom narodu i državi.

Vučić je naglasio da je razgovor između njega i Putina bio prijateljski. "Razgovarali smo kao ljudi koji se dugo poznaju, kao prijatelji i razgovor koji je trajao desetak minuta obeležila je lična nota, a razgovarali smo i o tome ko su slabi lideri, ko su kakvi i onakvi lideri. Veoma sam zahvalan Putinu na tome što je tu dozu lične note uneo", rekao je Vučić na pitanje novinara o čemu su razgovarali.

Intext service Video

Vučić je istakao da mu je Putin dva puta u razgovoru ponovio: "Ono što je dobro za Srbiju, dobro je za Rusiju, ono što je dobro za Srbe dobro je za Ruse".

U Predsedništvu počelo svečano otvaranje izložbe

U Predsedništvu Srbije danas je počelo svečano otvaranje izložbe o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. i promocija poštanske marke posvećene 80. godišnjici oslobođenja Beograda.

Service Photo Gallery

Na svečanosti se obraćaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i zamenik predsednika Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

Svečanosti prisustvuju i ministri u Vladi Srbije, kao i drugi gosti.

Na izložbi "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" je između ostalog prikazano i opisano kako su izgledala ratna dejstva u toku i pre Beogradske operacije.

Posetioci imaju priliku da pogledaju kako je štampa, kako ruska tako i jugoslovenska izveštavala u to vreme.

Intext service Video