1. februar 2023 15:01

Kakva su očekivanja poslanika od sutrašnje sednice o KiM?

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Poslanici vladajuće koalicije kažu da će predsednik Aleksandar Vučić o problemu Kosova i Metohije sutra na posebnoj sednici Skupštine Srbije govoriti državnički i odgovorno, ali da će, kako su naveli, sudeći prema izjavama opozicionih političara, izostati neophodno jedinstvo.

Opozicija, s druge strane, ocenjuju da će sednica imati smisla ukoliko se bude govorilo o francusko-nemačkom planu za rešavanje pitanja KiM, a ne samo o izveštaju o pregovorima sa Prištinom.

I vlast i opozicija očekuju da će, kako kažu, biti politikanstva.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je za Tanjug da će sednica trajati "koliko god bude bilo potrebe" jer se radi o važnom pitanju za državu, dodajući da ni predsednik, ni poslanici nemaju nameru da nekim ograničavanjem sputaju raspravu.

"Naprotiv, predsednik je i ranije pokazao da je vrlo raspoložen da prisusutvuje, da sedi u sali sve vreme, da odgovara na sva pitanja i to će verujem i sada biti slučaj", rekao je Jovanov, dodajući da je uveren da će rasprava biti sadržajna.

Jovanov kaže da, nažalost, već danas može da se konstatuje da neće biti jedinstva koje je, kaže, preko potrebno, imajući u vidu da su neki doživeli sednicu kao novu priliku da napadnu predsednika Vučića.

Veruje da će poslanici i građani Srbije sutra kroz polemiku u parlamentu videti kako izgleda odgovorna i ozbiljna politika, odnosno kako izgleda kada jedan državnik govori o problemu, a kako kada to rade "politikanti i šibacari koji na nacionalno važnoj temi pokušavaju da sapletu predsednika, što je nedopustivo".

Nadam se, kaže, da će ipak razum preovladati i da sutrašnja rasprava biti dostojna parlamenta u jednoj teškoj situaciji u kojoj se nalazi zemlja.

"Niko ne traži da bilo ko odustaje od neke politike koju ima, ali bilo bi poželjno i blagotvorno za naš narod da se pokaže razumevanje za situaciju u kojoj se nalazimo, za pitanje koje je nadstranačko i par ekselans nacionalno. Da se pokaže odgovornost a ne politikanstvo", rekao je Jovanov.

Jovanov je takođe odbacio kao netačne navode koji su se pojavili u medijima da će SNS organizovati skup podrške predsedniku Vučiću ispred Skupštine Srbije.

"Niko nikada o tome nije pričao. Oni sami izmisle vest i onda polemišu da li je to što je inače izmišljeno dobro ili loše. Neverovatno", rekao je Jovanov.

Šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović rekla je za Tanjug da se, kada govori o sutrašnjoj sednici, razlikuju njena očekivanja i njena nadanja.

"Nadam se, da ćemo kao odgovorni ljudi, svesni svoje odgovornosti i veličine problema sa kojim se suocavamo, razgovarati konstruktivno i bez ostrašćenosti. Važno je da postignemo jedinstvo o najvećem nacionalnom pitanju", rekla je Paunović i dodala:

"Nažalost, očekujem da će se ipak desiti da pristup jednog broja kolega bude politikantski, da ovu sednicu vide kao prostor za politički profit ili kao teren za obračun sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i vladajućom većinom".

Ukoliko se to desi, onda će to, kako je ocenila, biti samo izgubljeno vreme bez efekta.

"Konstruktivni predlozi bi bili više nego dragoceni i nadam se da će ih biti. Političke parole su deo predizbornog folklora i ne bi smele da budu deo ove sednice", rekla je Paunović.

Prema rečima predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića, posebna skupštinska sednica o КiM ima smisla samo ako predsednik pre toga svim narodnim poslanicima dostavi tekst francusko-nemačkog predloga sporazuma, kao i predlog odgovora Narodne skupštine na ovaj "najnoviji zapadni ultimatum".

"Samo o tome možemo da pričamo, a ne o nekakvom činovničkom izveštaju Кancelarije za КiM koji nam je podmetnut umesto toga. Ne znam šta drugo može da bude zaključak skupštinske rasprave sem odbijanje francusko-nemačkog predloga da država Srbija pristane da se ubuduće ne protivi ulasku lažne države Кosovo u sve međunarodne organizacije, što je samo drugo pakovanje za priznanje kosovske nezavisnosti", rekao je Obradović za Tanjug.

Upitao je koji narod na svetu bi pristao da se odrekne dela teritorije i zašto se to jedino od Srbije traži na putu u EU.

"Čak i da se nađe neko da potpiše izdaju Кosova - da li je tu kraj zapadnim ultimatumima ili je sledeće da uvedemo sankcije Rusiji, saglasimo se sa ukidanjem Republike Srpske ili nekim drugim separatističkim tendecijama u Srbiji?", upitao je Obradović.

Šef poslaničke grupe koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je da ne očekuje ništa dobro od sutrašnje sednice jer će, prema njegovoj proceni, to biti oluja politikanstva, neodgovornosti i "neretko masnih laži".

"To će, s jedne strane, biti pokušaj napada na patriotsku opoziciju koja brani Ustav, a sa druge strane, maskiranje ovog što je urađeno i što je rečeno, a to je da je Aleksandar Vučić, kako je sam rekao, spreman da prihvati koncept da radi na implementaciji francusko-nemačkog plana, a taj plan podrazumeva da de jure priznamo secesiju Kosova i Metohije", rekao je Jovanović za Tanjug.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Radomir Lazović, kaže da ne očekuje da će "Aleksandar Vučić omogućiti da se vidi francusko-nemački predlog i to je veliki problem".

"Neprihvatljivo je da se vode pregovori oko tajnih dokumenata i mi kao narodni poslanici zahtevamo da nam se odmah omogući uvid u integralni tekst predloga", rekao je Lazović za Tanjug.

Smatra da će sednica proći u napadima na opoziciju i optužbama o tome ko je izdajnik, a ko strani plaćenik.

"Umesto toga, odgovorni državnik u demokratskom društvu bi predstavio i šta je tačno predlog i šta je plan za dalje pregovore", rekao je Lazović.

Narodna stranka podnela je danas Skupštini Srbije Rezoluciju o principima za pregovore i zaštiti nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji kojom se odbacuje „nemačko-francuski“ plan i predviđa da se razgovori o budućem statusu moraju voditi isključivo u Savetu bezbednosti UN, kako to predviđa Rezolucija 1244, i „na principima suštinske autonomije u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i garantijama“.

"Skupština Srbije odbacuje takozvani nemačko-francuski plan za rešavanje statusa AP KiM budući da on ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", navodi se u rezoluciji koju je dan uoči rasprave u parlamentu predao šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić.