21. oktobar 2024 18:24

Delegacija Odbora za spoljne poslove i odbranu Italije u poseti Narodnoj Skupštini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Odbora za spoljne poslove i odbranu Italije u poseti Narodnoj Skupštini

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš razgovarala je danas sa predsednicom Odbora za spoljne poslove i odbranu Senata Republike Italije Strefanijom Kraksi i istakla da su u ovom mandatu Skupštine parlamentarna saradnja i parlamentarna diplomatija stavljene u fokus, što je važno imajući u vidu izazovna geo-politička vremena.

Ona je dodala da je Srbiji na evropskom putu važna podrška Italije, kao jedne od osnivača EU i članice NATO, posebno njeno razumevanje celokupne situacije u kojoj se Srbija nalazi, ali i u pogledu dužine procesa evropskih integracija.

Raguš je istakla da Srbija i Italija nemaju u svojim odnosima otvorenih pitanja, već dobru saradnju sa potencijalom za unapređenje, posebno u oblati savremenih tehnologija, nauke i veštačke inteligencije.

Raguš je zahvalila italijanskim kolegama na doprinosu njihovog kontingenta u okviru KFOR-a, čije prisustvo daje osećaj sigurnosti Srbima na KiM, kao i na podršci Italije u SE prilikom glasanja o prijemu tzv. Kosova u ovu organizaciju.

Predsednica Odbora za spoljne poslove i odbranu italijanskog Senata Stefanija Kraksi istakla je da je proces evropskih integracija Srbije predug, što je ocenila kao nedostatak političke volje.

"Italija ima jasan stav po ovom pitanju, koji neće menjati i nastojaće da do te političke volje dođe", navela je Kraksi.

Ona je dodala da se i Italija, kao i Srbija, suočava sa brojnim izazovima od onih koji sobom nose nove tehnologije, do bezbednosnih i odbrambenih izazova i složila se da prostora za unapređenje saradnje dveju država ima u brojnim oblastima.

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun upoznao je italijanske kolege sa izazovima u ovom sektoru i naglasio da je Srbija temeljni stub balkanske bezbednosti, a time i bezbednosti same Evrope.

On je podsetio da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali zemlja koja jača svoje odbrambene kapacitete i modernizuje svoje oružane snage.

Prostor sa saradnju sa Italijom u oblasti odbrane i bezbednosti postoji, posebno u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija, ekstremizma i terorizma koji ugrožavaju obe države.

On je dodao da je nemerljiv doprinos italijanskog kontingenta u KFOR-u, posebno kada je u pitanju zaštita našeg kulturnog i verskog nasleđa i da je Srbija opredeljena da izazove na KiM rešava mirnim putem, kao i da ostane faktor stabilnosti u čitavom regionu.