22. oktobar 2024 10:50

Šahrimanjan Obradović: Vučić doneo racionalnu odluku da ne ode na samit BRIKS-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šahrimanjan Obradović: Vučić doneo racionalnu odluku da ne ode na samit BRIKS-a

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičarka Centra za stratešku analizu Biljana Šahrimanjan Obradović ocenila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo racionalnu odluku da ne ode na Samit BRIKS-a u Kazanju, već da Srbiju na ovom samitu predstavlja potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i ministri Bratislav Gašić, Adrijana Mesarović i Nenad Popović, zato što Srbiju čekaju važne posete koje će uslediti narednih dana.

Ona je za Tanjug rekla da je predstojeća poseta premijera Poljske Donalda Tuska Beogradu veoma značajna zato što je Poljska važna za EU i kao saveznik NATO-u, zbog čega je, kako smatra, neopodno da Srbija gradi odnose sa onim državama koje imaju dobru reputaciju i koje bi mogle da joj daju podršku pri učlanjenju u EU.

Šahrimanjan Obradović je dodala da je trilateralni sastanka koji će predsednik Vučić imati sa slovačkim premijerom Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Slovačkoj takođe veoma značajan zato što su ilegalne migracije važan faktor za Evropu.

Ona smatra da su sve ove odluke odgovorne zato što se Srbija opredelila da bude u "klubu" EU, a ne u "klubu" BRIKS-a.

Komentarišući to što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao Vučiću u telefonskom razgovoru da će Srbija i ove zime imati dovoljno ruskog gasa po povlašćenim cenama, Šahrimanjan Obradović je istakla da Srbije nije jedina zemlja u Evropi koja kupuje ruski gas, i da samim tim ni EU nema ništa protiv toga zato što još uvek ne postoje druge alternative.

"Gradimo ih sa SAD i potpisanim energetskim sporazumom, ali isto tako i sa EU gradeći interkonektore koji bi nas činili nezavisnim od ruskog gasa. Dok dođe do tog trenutka bitno nam je da imamo odakle da se snabdevamo zato što veliko broj fabrika radi na gas, i zato nam je bitna ta cena", navela je ona.

Na pitanje da li Moskva ceni činjenicu da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, Šahrimanjan Obradović je rekla da Rusija unazad tri godine ima veliki niz sankcija i da, ukoliko bi joj Srbija uvela sankcije, to Rusiju nikako ne bi ugrozilo i da bi trebalo da razume političke ciljeve Srbije.