23. oktobar 2024 16:37

Vučević: Potencijalna rekonstrukcija vlade na proleće, razgovarao sam sa Vučićem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Potencijalna rekonstrukcija vlade na proleće, razgovarao sam sa Vučićem

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će se pitanje eventualne rekonstrukcije njegovog kabineta razmatrati na proleće, kao i da se o tome konsultovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučević je, nakon zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine, na novinarsko pitanje o tome hoće li biti rekonstrukcije vlade i da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržao tu ideju, kao i da li su ministri osbiljno shvatili njegovu nameru, rekao da ništa ne govori napamet.

"Više puta sam o tome pričao sa predsednikom koji mi je dao mandat za sastav vlade. Ovo nije mesto gde ćemo da pričamo o rekonstrukciji", rekao je Vučević.

On je dodao da je logično da se rekonstrukcijom vlade bavi na proleće, kada se ujedno i obeležava godinu dana od njenog formiranja, osim ako neko, kako je rekao, "ne napravi faul".

Nećemo dozvoliti trgovinskim lancima da dogovorno naduvavaju cene

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas vlada nema ništa protiv bilo kojeg trgovinskog lanca, ali da im neće dozvoliti kartelizaciju i da dogovorno prave višestruko veće cene od nabavnih, a da pri tome trpe građani Srbije.

Na pitanje novinara, posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine u Novom Sadu, da prokomentariše to što je pokrenut postupak u slučaju domaćih trgovinskih lanaca zbog sumnje da su nameštali cene, Vučević je naglasio da Vladi Srbije kompanije koja se bave trgovinom nisu neprijatelji.

"To su veliki privredni subjekti i jedna od njih je najveći poslodavac u Srbiji. Ima najveći broj zaposlenih u Srbiji. Oni plaćaju poreze, to su uredne kompanije. Da neko ne bi shvatio da postoji neki antagonizam, ne daj bože rat. Ali ono što država neće da dozvoli, jeste kartelizacija i jeste osnovana sumnja da određeni trgovinski lanci dogovorno prećutno prave cene u prodavnicama, koje su višestruko veće nego što su cene koje se prikazuju da su nabavne cene", rekao je Vučević.

On je dodao da mnogi nisu verovali da će vlada pokrenuti to pitanje i rekao da je zahvalan predsedniku Aleksandru Vučiću što je apsolutno stao iza tog procesa.

Izveštaj o napretku Srbije od Žiofrea očekujem 30. ili 31. oktobra

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da očekuje da će 30. ili 31. oktobra od ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea dobiti izveštaj EU o napretku Srbije kao zemlje kandidata i naveo da se Srbija bori za otvaranje trećeg klastera.

"Mnogo više smo mi uradili reformski nego što nam se to priznaje, a onda nam se zbog ove geopolitičke priče umanjuje", rekao je premijer navodeći da u pregovorima postoje i pitanja vezana za AP Kosovo i Metohija kao i sankcije Rusiji.

Posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine koja je održana u Novom Sadu, Vučević je na pitanje novinara da prokomentariše imenovanje Tonina Picule za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju rekao da je Srbija razumela tu poruku, ali da će sa njim razgovarati.

Nisam u potpunosti zadovaljan realizacijom mera važnih za ekonomiju

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da nije u potpunosti zadovoljan realizacijom mera koje su analizirane na sednici Saveta za BDP, u svim oblastima važnim za stabilnost domaće ekonomije i održivi privredni rast, kao i da dinamika mora da bude bolja.

On je na konferenciji za medije, nakon zajedničke sednice pokrajinske i republičke vlade u Novom Sadu na pitanje Tanjuga o sednici Saveta za BDP, kojom je presedavao, da li je zadovljan merama za rast i o čemu je bilo reči, rekao da nije pitanje da li je on zadovoljan donetim merama, već realizacijom istih i istakao da nije u potpunosti.

"Nije pitanje u planovima. Planovi su često vrlo impresivni, nego je pitanje realizacije i dinamika istih. Borimo se da jednom mesečno imamo Sednicu saveta za bruto domaći proizvod (BDP), kako bi pratili prolazna vremena relaizacije projekata. Čekamo zvaničnu procenu Republičkog zavoda za statistiku, što se tiče trećeg kvartala i koliki je rast BDP. Verujem da ako sve uradimo što možemo i što treba i svi budu odgovorni, da bi mogli da dođemo do rasta BDP-a od 3,8 odsto za 2024. godinu, što je solidan rezultat", rekao je on.

Istakao je da se uvek teži boljim rezultatima, ali da je ovaj rezultat čak iznad onoga što je MMF davao po prvim procenama na početku ove godine. "Mnogo nas je koštala suša u poljoprivredi. 

Vučević: U drumsku i železničku infrastrukturu u Vojvodini ulažemo 4,6 milijardi evra

U Novom Sadu danas je posle šest godina održana zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, a premijer Miloš Vučević rekao je da se veoma značajno investira u sve delove Vojvodine i naveo da su samo projekti u drumskoj i železničkoj infrastrukturi koji se trenutno izvode na teritoriji pokrajine vredni 4,6 milijardi evra.

"Ogromne, veoma značajne investicije imamo u svim delovima Vojvodine. Ne pravimo nikakvu razliku i trudimo se da napravimo ravnomerni ili ravnopravni razvoj svih delova naše države", rekao je Vučević nakon zajedničke sednice dve vlade.

Dodao je da je 1,55 milijardi evra vrednost projekata koji su u pripremi kao buduće investicije u ovaj deo Srbije.

On je izrazio nadu da će i u narednim periodima biti održavane ovakve zajedničke sednice, kako bi republički ministri i pokrajinski sekretari mogli u neposednoj komunikaciji da pričaju o svim temama koje su bitne za ovaj deo države i ukazao da bi ovakvi sastanci mogli da se organizuju na svakih šest meseci.

Gojković: Jedinstvo onih koji vode Srbiju i Vojvodinu ka daljem razvoju

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković izjavila je danas da je na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine, pokazano političko i svako drugo jedinstvo onih koji vode državu i rade na daljem ekonomskom razvoju svih delova Srbije, pa tako i AP Vojvodine.

''Danas smo razgovarali o ukupnoj političkoj i ekonomskoj situaciji vezano za Srbiju i svaki sekretar i ministar u obe vlade je izložio ono o čemu su biletarno razgovarali sa svojim kolegama nadležnim za oblasti zdravstva, obrazovanja, energetike, zaštite životne sredine, sporta, kulture, građevinarstva, saobraćaja i svih ostalih sektora'', rekla je Gojković posle sednice održane u Novom Sadu. Naglasila je da je dogovoreno da se ozbiljno pristupi formiranju budžeta za 2025. godinu i da se završe zajednički projekti, kao i da svi projekti pokrenuti u budućnost budu isključivo okrenuti ka koristi i poboljšanju životnog standarda građana AP Vojvodine.

Ona je izrazila zahvalnost Vladi Srbije što se, kako je ocenila, nikada u istoriji AP Vojvodine nije toliko radilo na infrastrukturnim projektima u svim oblastima - na izgradnji puteva, železnica, bolnica, planovima za izgradnju novog mosta i dva započeta koja će biti završena do kraja 2027. godine.

''Zaista su velika ulaganja od strane Vlade Srbije na teritoriji AP Vojvodine. U poslednjih 12 godina zaista vidljivo koliko smo promenili sliku grada Novog Sada i Vojvodine na bolje u odnosu na raniji period'', rekla je Gojković.

Počela zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade

Zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade počela je danas u 13.30 sati u Novom Sadu, a održava se na inicijativu premijera Miloša Vučevića i predsednice Pokrajinske vlade Maje Gojković.

Sednica se simbolično održava na Dan oslobođenja Grada Novog Sada, a kako je Gojković ranije istakla, izuzetno je važna saradnja dve vlade u svim oblastima jer se samo tako pokazuje jednaka politika i rad za dobrobit svih građana.

Na današnjoj sednici trebalo bi da se razgovara o unapređenju međusobne saradnje, infrastrukturnim projektima na teritoriji Vojvodine, energetici, zdravstvu, obrazovanju i projektima za 2025. godinu, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Posle sednice najavljene su izjve za medije.