28. oktobar 2024 14:46

Vučević sa Šujokom o unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Mađarske

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa predsednikom Mađarske Tamašem Šujokom o unapređenju bilateralnih i prijateljskih odnosa dveju zemalja i potencijalu za dalje jačanje saradnje.

Vučević je naglasio da su sveukupni odnosi Srbije i Mađarske u poslednjih 10 godina dostigli istorijski visok nivo, kao i da je to rezultat dobre i prijateljske saradnje, zahvaljujući međusobnom razumevanju, poverenju i posvećenosti u jačanju partnerstva i prijateljstva.

Premijer je dodao da srpsko-mađarski odnosi mogu da posluže kao dobar primer i uzor svima u svetu.

Vučević je istakao da se ekonomska saradnja sa Mađarskom razvija, da je poslednjih godina ostvarena rekordna vrednost razmene dobara i da je Mađarska četvrti trgovinski partner naše zemlje, sa brojnim zajedničkim projektima.

Vučević je rekao da od strateškog partnerstva dve države koristi imaju Balkan i Srednja Evropa, ali i ceo kontinent, jer srpsko-mađarsko jedinstvo doprinosi bezbednosti, stabilnosti, razumevanju i saradnji u Evropi.

Predsednik Vlade je dodao da će veliki podstrek za sveukupnu sradnju u narednom periodu biti završetak brze pruge Beograd - Budimpešta, što je, kako je naveo, od izuzetnog značaja, kao i ostali projekti u oblastima infrastrukture, saobraćaja i energetike.

Vučević je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Mađarska pruža Srbiji u procesu evropskih integracija i na istrajavanju u stavu prema neophodnosti proširenja Evropske unije.

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok potvrdio je da su politički i ekonomski odnosi dve zemalje na istorijski visokom nivou, kao i da je uveren da će biti dodatno unapređeni u oblastima od zajedničkog interesa za građane.

Šujok je dodao da Srbija može da računa na čvrstu podršku Mađarske na međunarodnom planu, u pitanjima od vitalnog interesa za našu zemlju.

Sastanku su prisustvovali ambasadorka Srbije u Mađarskoj Aleksandra Đurović i narodni poslanik i predsednik SVM Balint Pastor.

Poseta Šujoka doprinosi produbljivanju prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske

Vučević je nakon sastanka ocenio da poseta mađarskog predsednika Srbiji doprinosi produbljivanju prijateljskih odnosa dve zemlje.

"Ova poseta je izuzetno važna jer doprinosi produbljivanju prijateljskih odnosa i saradnje naših dveju zemalja. Hvala Mađarskoj na podršci koju pruža Srbiji", napisao je Vučević na svom Instagram nalogu.

Šujok se danas sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Intext service Video