3. februar 2023 16:33

Miroslav Stojanović: Do konsenzusa ključnih nacionalnih tema ne može se doći samo na jednoj sednici

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD, 3. februara (Tanjug) - Treba računati da je pitanje KiM jedan veoma osetljiv prostor i da se do konsenzusa ključnih nacionalnih tema ne može doći samo na jednoj sednici, već će to biti jedan proces, ocenio je danas novinar i publicista Miroslav Stojanović.

Stojanović je za Tanjug istakao da će se na taj način raščistiti stvari tako da će sve stranke ipak morati da prihvate onaj minimum gde konsenzus mora da postoji, i dodaje da se nadstranačke teme ne mogu posmatrati samo iz vizure interesa jedne stranke na budućim izborima, nego kroz interese jedne zemlje koja u budućnosti treba da ima neku viziju oko toga kuda ide i kako ide.

"Kada se odbace te stranačke pristrasnosti i kada svi gledaju u zemlju kao celinu i njen interes, onda će doći do konsenzusa. Nije lako, različita su politička opredeljenja. Ovo je ona ključna tema gde ne postoji apsolutno razlog i pravo da stranke unose svoj ugao posmatranja i interese iznad državnog interesa", rekao je on.

Dodaje da treba računati da ima mnogo tema koje na toj stazi treba dogovoriti da bi ljudi koji žive u pokrajini, Albanci i Srbi, mogli da budu sigurniji i da ne postoje politička minska polja koja svaki put mogu da se aktiviraju.

"U jednom času to su dokumenti, lične karte u drugom tablice i tako dalje. Ima mnogo tema koje treba pre toga rešiti. Ja put normalizacije shvatam otvaranjem tog dijaloga. Treba da vas podsetim na činjenicu da je ovaj papir prepisan gotovo od A do Š. Sa jednog papira koji je star 50 godina, to je sporazum koji je između dve Nemačke, ali taj sporazum između dve Nemačke koje se međusobno formalno nisu priznavale, išao je stazom da se mnoge teme otvore i da se učini ljudima komotniji pristup", rekao je on.

Prema njegovim rečima treba razgovarati o temama koje su od vitalnog značaja za ljude koji tamo žive, a koje su i pre rata u Ukrajini, bile "dosta dramatične" poput energetske krize, pandemije.

"Sam rat je doveo do razmera koje su veoma drastične, i dodao da iako razgovor oko nekih tema nije lak, mora se obaviti i videti kuda taj svet kreće i kako Srbija u tom novom rasporedu snaga možemo da nađemo neko svoje mesto", rekao je on.

Kako je istakao veruje da će politika Srbije ostati pri tome da neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

"Sve dotle treba učiniti da se napravi sporazum sa ljudima koji tamo žive", istakao je Stojanović.

(Kraj) min/lol