8. februar 2023 15:04

Usame Zukorlić razgovarao sa ambasadorom Saudijske Arabije o unapređenju saradnje na svim nivoima

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/esfera, ilustracija

BEOGRAD - Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Saudijskom Arabijom Usame Zukorlić razgovarao je danas sa ambasadorom te zemlje na nerezidencijalnoj osnovi Osmahom Dahelom al-Ahmadijem i istakao da Srbija vidi Saudijsku Arabiju kao važnu i prijateljsku zemlju, sa kojom želi da unapredi saradnju na svim nivoima.

Podsetio je da su diplomatski odnosi dve zemlje uspostavljeni pre deset godina i da su od tada kontakti počeli da se razvijaju i idu uzlaznom putanjom, i izrazio nadu da će Kraljevina Saudijska Arabija otvoriti diplomatsko predstavništvo u Beogradu, kao što je Srbija otvorila ambasadu u Rijadu, saopšteno je iz parlamenta.

Ambasador je čestitao predstojeći Dan državnosti, poželevši Srbiji uspeh i prosperitet.

Istakao je da je razmena poseta zvaničnika na visokom nivou bitna za razmenu kontakata i jačanje odnosa dve zemlje, ističući i dolazak ministra spoljnih poslova Saudijske Arabije princa Fejsala bin Farhana al-Saud, koji se sastao i sa predsednikome Aleksandrom Vučićem. Dodao je da zajednička želja da se intenziviraju odnosi dve zemlje dolazi kroz razmenu poseta, navodeći da su i ministri Srbije posetili Saudijsku Arabiju. Napomenuo je da je spreman da pruži podršku i saradnju Srbiji, počevši od razmene poseta, ali i saradnje u raznim oblastima.

Zukorlić je izrazio zadovoljstvo na podršci ambasadoru i iskoristio priliku da uputi poziv članovima Medis aš-Šure, kako bi se ostvarili kontakti i na parlamentarnom nivou.

On je rekao da je Srbija pored bilateralne, zainteresovana i za ekonomsku i regionalnu saradnju, poput Otvorenog Balkana. Naglasio je da je u Srbiji poznat stav Saudijske Arabije po pitanju priznanja tzv. Kosova, ali da Srbija insistira na podršci dijalogu Beograda i Prištine, od svih zemalja u svetu.

Istkao je da bi saradnja u oblasti ekonomije, turizma, obrazovanja, privrede, informacionih tehnologija mogla biti daleko veća, što bi, kako je rekao, doprinelo interesu obe zemlje. U tom duhu poslanik je istakao da bi otvaranje direktne avionske linije između Beograda i Rijada doprinelo razvoju turizma, privrede, ali i povezivanju kulture dva naroda, a ambasador se složio da kontakt između dva naroda nije ništa manje važan od saradnje zemlja u oblasti ekonomije.

Priliku da ambasadoru uputi poziv u Ćupriju, iskoristio je i član Poslaničke grupe prijateljstva Ninoslav Erić, ističući da bi Ćuprija mogla biti veoma interesantno mesto za investitore iz Saudijske Arabije, s obzirom na obezbeđenje uslova za ubrzan razvoj privrede i preduzetništva kroz unapređenje poslovnog iinvesticionog ambijenta, koje Ćuprija nudi.

Erić je rekao da je za Srbiju najvažnije pitanje mira i stabilnosti i izrazio nadu da će Saudijska Arabija promeniti stav po pitanju Kosova i Metohije.

Zukorilić je ambasadora upozna sa činjenicom da u Republici Srbiji živi 300 000 pripadnika islamske veroispovesti, koji uživaju visok nivo prava, čak i veći nego što se smatra u međunarodnim institucijama.

Dodao je i da je u proteklih nekoliko godina muslimanska zajednica rešavala probleme vraćanja imovine i vakufa, što je podiglo poverenje građana, ali i otvorilo put za ostvarenje strateških ciljeva, poput osposobljavanja aerodroma u Sjenici, otvaranja autoputa koji bi iz centralne Srbije vodio do Sarajeva, ali i izgradnji islamskog centra u Beogradu, koji bi bio interesantan i turistima iz arapskih zemalja.

Ambasador je sa sagovornicima razgovarao i o programima Saudijske Arabije u oblastima održivog razvoja, klimatskih promena i obnovljivih izvora energije, ali i o olakšavanju odlaska pripadnika islamske veroispovesti na Hadž i umru, u Meku i Medinu.