9. februar 2023 13:49

Vučić: Prvo ZSO, pa razgovori u Briselu o svemu drugom

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

KURŠUMLIJSKA BANJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je izjavio danas da može jedino da ide turistički u Brisel sve dok ne bude osnovana Zajednica srpskih opština.

Na pitanje novinara da prokomentariše najavu Žozepa Borelja da će pozvati njega i Kurtija u Brisel kako bi, kako je rekao, izgurali "plan", Vučić je rekao: "Video sam izjavu, mogu da guraju šta hoće, ali moraju da kažu šta je smisao toga, nikada nisam izbegao razgovor ni o čemu, ni po kojem pitanju - pre toga ZSO.

Ako mislite da me zovete u Brisel i da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim ili posle ne znam čega - nemojte da me zovete. Zovite me da dođem turistički, a nisam zainteresovan, bio sam u Briselu 200 puta. Ako me zovete, obavestite me da su isporučili ZSO, kada to isporuče dolazim da razgovaram o svemu drugom", poručio je Vučić.

Još veća ulaganja u Toplicu i podrška zapošljavanju u tom delu Srbije

Predsednik Srbije je poručio danas, na otvaranju rekonsturisanog hotela "Planinka" u koji je uloženo 15 miliona evra, da će država još više ulagati u Toplicu i podsticati zapošavanje u tom delu Srbije.

Vučić je rekao da je Toplica sveta srpska zemlja i podsetio da je patrijarh Irinej zahtevao da se ceo taj kraj nazove po izvornom srpskom imenu Bela crkva.

"Nedaleko odavde je i prva prestonica Stefana Nemanja i prve zadužbine", podsetio je Vučić. Kazao je da je Nemanja odabrao taj kraj i zbog strateško položaja i bogatstva rudnih nalazišta, olova od kojeg se prave kuršumi. Vučić je rekao da taj kraj raspolaže sa neiscrpnim izvorima lekovite i banjske vode koja se rekto gde može pronaći i što je osnov za razvoj banjskog turizma. 

Konjufca rekao ono što svi u Prištini misle, ne verujemo na reč

Aleksandar Vučić je istakao danas da je predsednik skupštine privremenih prištinskih institucija Glauk Konjufca, kada je izjavio da je formiranje Zajednice srpskih opština nemoguće, rekao samo ono što svi politički predstavnici Albanaca u Prištini misle.

Vučić je u Kuršumlijskoj banji, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da ne veruje u njihovo "prenemaganje u kojem oni tobož prihvataju planove u kojim bi mi trebalo da im pustimo da uđu u UN".

"A, onda će oni tobož da formiraju ZSO. Ne verujemo na reč posle 10 godina laži. To je očekivana izjava, očekivana reakcija i čestitam im na tome što su konačno bili iskreni. Znam da godinama nikada nisu planirali i ne planiraju da formiraju ZSO. A sada da vidimo šta će da rade Amerikanci, Evropljani i svi ostali", kazao je predsednik.

U budućnosti očekujem dobre vesti za Niš i mnogo više ulaganja

Predsednik Srbije je izjavio danas na konferenciji za medije, da se građani Niša sa pravom pitaju kada će u tom gradu biti izgrađena gradska bolnica, pored toga što u tom gradu već postoji velelepni Klinički centar.

''Ona je potrebna, kako u Klinički centar ne bi išao neko ko je iščašio ruku ili ga boli zub, već da za to ima gradsku bolnicu, ako sam dobro razumeo stručnjake, neki međustepen, da se ne bi opterećivali kapaciteti Kliničkog centra'', rekao je Vučić.

On je dodao da je potrebno u međuvremenu potrebno izgraditi i klinički centar u Kragujevcu, i u Vojvodini. 

Na prištinskim zapadnim prijateljima da reaguju na neprihvatanje sporazuma

Vučić je izjavio danas da je na podržavaocima kosovske nezavisnosti da reaguju na navode Aljbina Kurtija da nije prihvatio nijedan od postignutih sporazuma u Briselu.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše Bislimijevu poruku nakon Kurtijeve objave posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom da nije prihvatio nijedan od postignutih sporazuma u Briselu i kako će se u Briselu razgovarati o sledećim koracima, koji sporazumi nisu više bitni...

"Lepo što su sve rekli šta misle, hvala im na tome. Na njihovim podržavaocima i velikim zapadnim prijateljima je da na to reaguju", kazao je Vučić. 

Oni meni rekli šta misle o Kosovu, ja njima šta mislim o Kosovu i Metohiji

Vučić je izjavio jdanas da je imao dobar razgovor sa predstavnicima Kvinte, kao i da su oni njemu rekli šta misle o Kosovu, a da je on njima rekao šta on misli o Kosovu i Metohiji.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara u vezi sastanka sa predstavnicima Kvinte kazao da su došli iz OEBS-a iz Beča i Amerikanci, Nemci, Francuzi, Italijani, Englezi, ali i njihovi predstavnici iz Srbije.

"Bio je dobar razgovor, oni su meni rekli šta misle o Kosovu, ja sam njima rekao šta mislim o Kosovu i Metohiji i tako", kazao je predsednik.

Mnogo uloženo u Toplicu, pruga od marta iduće godine

Predsednik Srbije je rekao danas da je u proteklih 10 godina mnogo uloženo i izgrađeno u Srbiji, kao i u topličkom kraju i najavio da će pruga od Kuršumlije do Niša biti završena u martu iduće godine.

Vučić je to rekao u Kuršumlijskoj banji, odgovarajući na pitanje novinara da li je očekivao da će razvoj Toplice biti brži i da li je zadovljan učinjenim, kao i na konstataciju da je posle 2019. pruga prestala da radi, a da je ovo kraj koji je najmanje naseljen.

"Pruga će da radi od marta sledeće godine kada bude obnovljena", najavio je Vučić i primetio da je bivša vlast od 2000. do 2012. rekonstruisali samo 30, 5 kilometara od Batajnice do Golubinaca. A nula u Toplici, nula u Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu...rekao je Vučić i dodao da je aktuelna vlast rekonstruisala 785 kilometara i uradila 8,5 kilometara nove pruge.

Dogovoreno sa Dačićem - država je iznad drugih interesa

Aleksandar Vučić je izjavio da je tokom njegovog razgovora sa predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem istaknuto da je država važnija od svih ličnih odnosa.

"Naše je da na pristojan način vodimo državu, jer je država ispred svih ličnih, partikularnih i partijskih interesa, i dogovorili smo se da će to tako biti u narednih šest meseci," rekao je Vučić novinarima u Kuršumlijskoj banji gde je prisustvovao otvaranju rekonstruisanog hotela "Planinka".

Na pitanje o poruci lidera pokreta "Oslobođenje" Mlađana Đorđevića da samo Ivica Dačič može Vučiča da "smesti u (zatvor) Zabelu", predsednik Srbije je rekao da "kada vam neko (kao Đorđević) želi Gadafijevu sudbinu, šta da očekujete."