9. februar 2023 15:56

U Palati Srbija održan Dan otvorenih vrata posvećen inkluziji Roma

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - U Palati Srbija danas je održan Dan otvorenih vrata posvećen promociji inkluzije Roma u društvo.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, istakao je da je projekat, koji se sprovodi zajedno sa Fondacijom za obrazovanje Romam (REF), izuzetno važan jer će doprineti zajedničkom cilju, a to je veća zaposlenost i bolja inkluzija i integracija Roma u društvo.

"Svi znamo da su pripadnici romske nacionalne manjine, posebno žene i devojčice, i povratnici, među najmarginalizovanijim društvenim grupama u Srbiji. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog želi da nastavi da podržava ovakve programe koje REF sprovodi, a koji doprinose napretku u obrazovanju i poboljšanju životnih uslova Roma radi okončanja ciklusa siromaštva i isključenosti, sa fokusom na obrazovanje", rekao je ministar Žigmanov.

Predstavljajući izveštaj o radu Ministarstva, šefica Odseka za unapređenje položaja Roma Sofija Osmanović, ocenila je da je u proteklom periodu urađeno mnogo, naročito na stvaranju zakonodavnog okvira, ali i u domenu praktične pomoći.

"U okviru projekta 'Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa' zaposleno je više od 970 Roma i drugih marginalizovanih osoba, 1.947 lica je završilo različite mere za podsticanje zapošljavanja, više od 1.150 zdravstvenih i socijalnih radnika, članova nevladinih organizacija i nastavnika učestvovalo je u obukama protiv diskriminacije", navela je ona.

"Sprovedene su nacionalne kampanje 'Upoznaj, ne sudi' i 'Osnaživanje Roma protiv diskriminacije' i podržane su tri različite istraživačke aktivnosti za Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti. Uz to, 518 porodica iz romskih naselja dobilo je pristup tekućoj vodi u svojim domovima, a tokom pandemije podršku u obrazovanju dobilo je 474 dece", rekla je Osmanović.

Na skupu su bili i direktor Fondacije za obrazovanje Roma Čupi Redžepali i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić.

Skupu je prisustvovalo nekoliko desetina mladih Roma i Romkinja, koji će u narednom periodu moći da konkurišu za stažiranje u organima državne uprave Republike Srbije, a nakon događaja učesnici su obišli Palatu Srbija.