10. februar 2023 13:05

Brnabić i predsednik opštine Bojnik poručili: Preporodićemo ovaj kraj

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BOJNIK - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas Bojnik gde je razgovarala sa predsednikom opštine Nebojšom Nenadovićem o projektima koji se realizuju u centru tog mesta, ali i ostalim koji će preporoditi ne samo tu varošicu sa 10.000 stanovnika već i ceo kraj.

Brnabić je obišla Bojnik, pred odlazak u Lebane gde će sa ostalim članovima Vlade obeležiti 100 dana rada, a posetu jugu Srbije iskoristila je i da obiđe radove na ograđivanju arheološkog nalazišta Caričin grad.

Predsednicu vlade u Bojniku su dočekali i predstavnici lokalnih insitucija koji su joj rekli da su zadovoljni integranim planom razvoja. "Sve je potpuno drugačije kada radimo zajedno", rekla je Brnabić i dodala da u Bojniku ima najviše zajedničkih projekata.

Naglasila je da sada realizacija projekata ide mnogo brže nego kada su počeli projekti u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, Topličkom okrugu ... Nenadović je rekao da opština sprema projekte, da misle na uređenje keja, ... izgradnju mosta, vrtića, kotlarnice koja će grejati i vrtić i autobusku stanicu i sportsku halu.

"Preporodićemo Bojnik, ovde je bio haos, ali sada radimo mnogo i građani to primećuju, vide da se projekti realizuju", rekao je predsednik opštine i naglasio da im je kao opštini koja je u kategoriji najnerazvijenijih, problem sufinansiranje projekata i plaćanje PDV-a, a kao najveći adresirao je prevoz za koji im je neophodna pomoć.

Do nedavno su, kako je naveo, za prevoz izdvajali osam, devet miliona godišnje, a sada četri miliona mesečno.

Brnabić je rekla da je zato važno i potrebno uraditi novu kategorizaciju kako bi najnerazvijenije opštine imale veću pomoć države. Predsednica vlade podsetila je da je potrebno završiti i industrijsku zonu, ali je i naglasila da je prva zona spremna, na šta je Nenadović dodao da im je i ministarka poljoprivede donela dobre vesti da već postoje zainteresovani investitori - ruska farma.

I pogon za preradu u Leskovcu će rešiti problem, rekla je Brnabić i dodao da će ceo kraj biti razvijeniji kada se završi put i spoje celine koje imaju turstičke potecijale - kada se spoje banje Prolom, Lukovska, sa Đavoljim gradom preko Radan planine, ... sa Caričinim gradom.

Predsednica Vlade sa Nenadovićem je razgovarala i o tome da do njih već duže od pola veka ne ide autobus preko Radan Planine.

Imamo tri, četiri strateški važna projekta koji će podići ceo kraj, važan nam je Caričin grad, u Leskovcu je pogon za otkup i preradu voća važan za sve, jer će se za njega vezati sve lokalne samouprave i proizvođači, rekla je premijerka i dodala da je važno da se još sredi Đavolja varoš, Sijarinska banja i naglasila da će se tada dići sve opštine.

Zato nam je, kako je dodala, važno da imamo plan, jer kada smo krenuli projekte u Ovčarasko kablarskoj klisuri, niko nije verovao šta ćemo sve uraditi, ni za železničku stanicu, a sada kada je gotovo, razumeju da ćemo sve završtiti, rekla je Brnabić.