15. februar 2023 06:51

Havijer Kolomina: Potrebno je da Beograd i Priština nađu dugoročno rešenje

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG

PRIŠTINA - Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za političke poslove i bezbednosnu politiku Havijer Kolomina rekao je, tokom posete Kosovu i Metohiji, da NATO podržava evropski predlog za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, kao i da je potrebno da "dve strane nađu dugoročno rešenje".

Kolomina je rekao da je došao na KiM da prenese ovu poruku, kako bi se tenzije u regionu okončale, preneo je "Reporteri".

"Postoji i druga poruka koju sam došao da prenesem. U 2022. godini videli smo vrlo visoke tenzije u regionu i to je povećalo zabrinutost Alijanse za bezbednost i stabilnost regiona. Radili smo na ublažavanju ovih tenzija, posebno kroz dijalog Beograda i Prištine, a uz posredovanje EU. Verujemo da je sada vreme da se pronađe dugoročno političko rešenje za sve te tenzije. Želeli smo da izrazimo podršku, ne samo dijalogu uz posredovanje EU, već i novom planu, takozvanoj francusko-nemačkoj inicijativi, koju je podržala EU", rekao je on za RTK.

Zvaničnik NATO je ponovio da će se njihova misija na KiM nastaviti.

"Nije slučajno što je ovde naša najdugovečnija bezbednosna operacija. Kfor je sa više od 3.700 vojnika spreman da nastavi sprovođenje mandata koji je određen rezolucijom UN, da obezbedi mirno i bezbedno okruženje i slobodno kretanje svih zajednica na Kosovu", rekao je on.

Kolmina je, između ostalog, rekao da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja za Alijansu.

On je razgovarao juče sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i komandantom Kfora Mikeleom Ristućom.