5. decembar 2022 18:03

Orlić sa šefom diplomatije Irana razgovarao o daljem razvoju saradnje dve zemlje

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE

BEOGRAD - Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić razgovarao je danas sa Hoseinom Amirom Abdolahianom, ministrom spoljnih poslova Islamske Republike Iran, o daljem razvoju sveukupne saradnje, s posebnim fokusom na oblasti ekonomije, privrede i savremenih tehnologija.

Orlić je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa koji počivaju na međusobnom poštovanju i razumevanju.

Posebno je zahvalio na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje i nepriznavanju tzv. „Kosova“, čime IR Iran, kako je istakao, potvrđuje privrženost osnovnim principima međunarodnog javnog prava.

Ministar Abdolahian pozdravio je bliske i prijateljske veze dva naroda i izrazio spremnost za dalju saradnju sa Srbijom u svim sferama od obostranog interesa.

Pozdravio je uravnoteženu spoljnu politiku koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i odlučnost kojom se bori za očuvanje nacionalnih i državnih interesa.

Ponovio je da Iran, u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, zadržava dosledan stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“.

Orlić je izvestio sagovornika o aktuelnim dešavanjima na KiM i novim kršenjima svih postignutih sporazuma.

„Srbija snažno stoji uz svoj narod – ovu poruku predsednik Vučić ponovio je više puta, i uz njegove reči je čitava Srbija. Trpeći svakodnevni teror, otvoreno nasilje, fizičko, pravno i u svakom drugom smislu, Srbi na KiM se bukvalno bore za opstanak. Svaki potez Aljbina Kurtija i Prištine otkriva jasnu krajnju nameru – proterati srpski narod sa prostora KiM. To im nećemo dozvoliti“, poručio je Orlić.

Naveo je i da se uprkos nemogućim uslovima zvanični Beograd bori da sačuva dijalog, stabilnost i mir za sve u regionu.

Sagovornici su potvrdili značaj međuparlamentarne saradnje, kojoj će, kako su zajednički konstatovali, dodatni podsticaj dati i novoformirana Poslanička grupa prijateljstva sa IR Iran, ali i nastavak aktivnosti dva parlamenta na svim nivoima.