21. februar 2023 11:39

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda: Od nas će zavisiti jačanje poverenja u sudsku vlast

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/MIND AND I, ilustracija

BEOGRAD - Predsednica Vrhovnog kasacionog suda i predsednica Visokog saveta sudstva Jasmina Vasović ocenila je na konferenciji o reformi pravosuđa da nedavno doneti zakoni u toj oblasti predstavljaju osnov zagarantovane nezavisnosti sudske vlasti.

Usvajanjem seta zakona okončan je, rekla je Vasović, dugotrajan proces i za izvršnu i za zakonodavnu vlast.

"Kada je reč o sudskoj vlasti, ona tek sada dobija glavnu ulogu", rekla je Vasović i dodala da je primena zakona od ključnog značaja.

Vasović je podsetila nosioce sudske vlasti da ovlašćenja i poverenje koje su dobili, a to je da oni vrše izbor sudija, nosi sa sobom i teret odgovornosti.

"Mi ćemo ubuduće birati nosioce sudske vlasti, a to znači da od nas zavisi jačanje poverenja u sudski vlast. Ako budemo istrajni novi pravosudni zakoni ostvariće svoju svrhu", poručila je Vasović.

Branko Stamenković, ispred Republičkog javnog tužilaštva, istakao je da je važno to što su pravosudni zakoni usvojeni godinu dana od dana promene Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako je rekao, cilj zakona je jačanje nezavisnosti i samostalnosti što je temelj za odgovorniji rad pravosudnih organa u zaštiti javnog interesa.

Stamenković je zahvalio Savetu Evrope i EU koji su doprineli izradi zakona, dodajući da se sada očekuje donošenje podzakonskih akata.

"Reforma pravosuđa je važna za dalji napredak društva", istakao je Stamenković i ocenio da sve to utiče na pravnu sigurnost, investicije, ali je istovremeno reforma važna i za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji.

Stamenković je podsetio da je vladavina prava, u okviru poglavlja 23, jedna od glavnih tekovina Evropske unije i Saveta Evrope.

"Na svima nama je odgovornost da reformu sprovedemo u praksi kako se, ne samo na rečima, već i delom ostvario cilj. Nadamo se da će sa novim zakonskim rešenja sva javna tužilaštva uspešnije komunicirati sa građanima i stručnom javnošću", rekao je Stamenković.

Republičko javno tužilaštvo Srbije pozdravlja usvajanje pravosudnih zakona i uzeće, poručio je Stamenković, aktivno učešće u njihovom sprovođenju.