21. februar 2023 18:00

Vesić poručio Tadiću: Vučić se dosledno drži stavova isključivo u interesu Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Goran Vesić ocenio je danas kao glupost navode bivšeg predsednika Borisa Tadića da su zbog KiM sa zapada pretili bivšem premijeru Zoranu Đinđiću, ali je i upozorio da ga poslednja dešavanja - pretnje predsedniku Aleksandru Vučiću i njihova relativizacija, zlokobno podsećaju na vreme uoči ubistva Đinđića.

"Imam utisak da je Tadić, želeći da bude na naslovnim stranama, spreman da kaže svašta jer je to jedna velika glupost", rekao je Vesić i podsetio da je bio veoma blizak saradnik Đinđića i da zna koliki mu je pristup imao Tadić.

Kako u saopštenju prenosi Ministarstvo građevinarstva, Vesić naglašava da zna da Tadić nije bio neko kome se Đinđić poveravao i u koga je imao poverenja.

"To je potpuno netačno“, rekao je Vesić komentarišući Tadićeve navode da su Đinđiću pre ubistva pretili zbog KiM i da ne tvrdi da je zapad povezan sa tragedijom, ali da je to na njega "ostavilo utisak",.

Vesić je ukazao da je tačno da je Đinđić, u poslednjih godinu dana na mestu premijera, pokrenuo pitanje KiM, tražio je da se reši status i shvatio da je parola "standardi pre statusa" ustvari lažna priča, koja suštinski treba da dovede do toga da jednog dana Kosovo samo proglasi nezavisnost.

Tačno je, kaže, i da tada velike sile nisu bile spremne da razgovaraju o statusu KiM, jer još nisu bile završile taj projekat, ali je Đinđić razumeo koliko je to važno za Srbiju, zbog čega je razgovarao o tome kako bi moglo da se nađu različita rešenja, čak i putem podele.

"Ako pogledate dva političara koji su se na sličan način bavili Kosovom i Metohijom, to su Đinđić i Vučić, jer su realni političari koji razumeju odnos sa svetom i shvataju da Srbija mora, u skladu sa onim što se dešava u svetu, da nađe rešenje za probleme“, rekao je Vesić, koji je i član Predsedništva SNS.

On je podsetio da je bio svedok relativizacije pokušaja ubistva Đinđića, te da su, posle pokušaja ubistva kod hale Limes, pojedini mediji pisali kako je Đinđić to sam izmislio i kako izmišlja atentat da bi podigao rejting, a onda je ubijen nekoliko nedelja kasnije.

"Na sličan način kao tada, sa pokušajem ubistva Đinđića, imate medije i političke stranke i pojedince koji pokušavaju da relativiziju opasnost i pretnje usmerene ka Vučiću. Znam kako je to bilo u slučaju Đinđića i ovo zlokobno podseća na to vreme. Zato treba najoštirije osuditi svaki pokušaj relativizacije napada i pretnji predsedniku“, rekao je Vesić.

Vučić je, kako je naglasio, izbran od građana na slobodnim izborma, on predstavlja Srbiju i zato je napad na njega - napad na Srbiju, a oni koji su pokušali na Sretenje da silom zauzmu Predsedništvo i izvrše državni udar, napali su Srbiju i pokušali nasilno da promene ustavni poredak.

Dodaje da mu zato nije jasno da postoje oni koji brane onog ko je pozivao na ubistvo, argumentima da je reč o novinaru, što, napominje, nema nikakve veze, jer on odgovara zbog svojih reči.

Vesić je istakao da je Vučić političar koji od početka vodi doslednu politiku, samo i isključivo u inetersu Srbije, a drugih zemalja, sviđalo se to nekome ili ne.

"Da li je rekao, kada je izabran za predsednika i zakleo se na Ustavu, da će KiM ostati u sastavu Srbije? Tako je i danas. Da li više zemalja ne priznaje tu samoproglašenu nezavisnost nego što ih prizanje? Da, i tu je napravio uspeh. Danas čak i one velike sile koje su priznale nezavisnost razumeju da treba uvažiti opravdane interese Sbrije i odustaju od zahteva sa priznanjem nezavisnosti", rekao je Vesić.

Uz to, dodao je da Vučić, i pored svih spekulacija o tome da će uvesti sankcije Rusiji odmah posle izbora 3. aprila, to nije učinio ni do danas.

"Koliko puta smo čuli - da samo što nije priznao Kosovo, a to se nije dogodilo. Nisam video političara koji se doslednije drži svojih stavova i po cenu svih pritisaka, isključivo u interesu Srbije. To je karakteristika Vučićeve politike, uradiće sve što treba da bude dobro građanima, što je odlika zrelih političara", rekao je Vesić.

Dodao je i da je Vučić, poput Borislava Pekića, spreman da se bori za ideale po cenu samo svog života, ne prebacujući je na građane.

"Vučić je spreman da se bori za ideale po cenu samo svog života, i dok je Vučić predsednik države, donosiće se odluke u interesu Srbije, a ne u interesu Moskve, Vašingtona ili Brisela“, zaključio je Vesić.