23. februar 2023 18:40

Vuk Jeremić: Ne želim da se mešam u unutrašnju politiku SAD, nije mi stigao poziv

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/DIMITRIJE GOLL

BEOGRAD - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, danas je, povodom poziva da svedoči pred Kongresom SAD, izjavio da je reč o visokoj unutrašnjoj politici te zemlje, u koju nema ni želju, ni obavezu da se meša.

Ovo je obračun na vrhu američke politike, između republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa SAD i demokratske administracije u Beloj kući, rekao je Jeremić listu "Danas".

"Ranije je demokratska većina optuživala predsednika Trampa, sada republikanska većina optužuje predsednika Bajdena, ali to je njihova unutrašnja politika u koju nemam želju, a ni obavezu da se mešam", dodao je Jeremić.

On je istakao da su SAD ozbiljna država i da, ako s njim u vezi postoji bilo kakva sumnja, sigurno ne bi preko medija bivao pozivan u Kongres, već bi mu poziv stigao iz pravosuđa.

"To se nije dogodilo, niti će se dogoditi, jer se ovde radi isključivo o političkom sukobu centara moći u SAD", rekao je Jeremić.

Predsednik Odbora za nadzor i odgovornost pri američkom Kongresu, Džejms Komer, zatražio je ranije od Vuka Jeremića da tom telu dostavi sve dokumente, zapise i dokaze u vezi sa umešanošću porodice Bajden u određene međunarodne i domaće poslovne transakcije i prakse.

U pismu Komera upućenom Jeremiću, u koje je Tanjug imao uvid, navodi se da je pregledom svedočenja u slučaju SAD protiv bivšeg operativnog šefa kineske kompanije CEFC China Energy, Patrika Hoa, osuđenog za međunarodno podmićivanje i pranje novca 2018. godine, utvrđeno da Jeremić ima evidenciju i informacije u vezi sa poslovanjem porodice Bajden sa inostranstvom.

U pismu napisanom na pet strana, navodi se da Odbor istražuje da li je predsednik Bajden znao ili je bio umešan u taj slučaj i da je utvrđeno da je Jeremić razvio poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicima i komunicirao sa njima o CEFC.

"Tokom suđenja Patriku Hou, svedočili ste da vam je CEFC platio stotine hiljada dolara godišnje za posao 'konsultanta', kao i da ste posredovali u upoznavanju Hantera Bajdena sa predstavnicima kineske kompanije", navodi se u pismu,

Komer je Jeremiću dao rok da mu do 7. marta pošalje sve dokumente i informacije od 2014. godine do danas sa Robertom Hanterom Bajdenom, Džejmsom Bajdenom, Erikom Šverinom, Devonom Arčerom i Džejmsom Gilijarom, kao i dokumente i komunikacije sa bilo kojim saradnikom CEFC-a, uključujući predsednika Le Đianminga i Patrika Hoa.