24. februar 2023 12:40

Sindikati zaposlenih iz klinike Laza Lazarević održali protest ispred RTS-a

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predstavnici Sinidikata zaposlenih i štrajkačkog odbora lekara i farmaceuta klinike Laza Lazarević održali su danas protest pod nazivom “Minut za Lazu” ispred zgrade Radio televizije Srbije u Takovskoj sa zahtevom da se u okviru nacionalnog dnevnika obezbedi izlaganje predstavnika zaposlenih u toj klinici i na taj način izloži razlog šestomesečnog štrajka.

Kako se navodi u pismu koje su predali na pisarnici, a upućeno generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću, glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa Nebojši Stefanoviću, kao i glavnoj i odgovornoj urednici zabavnog programa Oliveri Kovačević, štrajkački odbor klinike zahteva da se u toku današnjeg dana omogući gostovanje “jedan humanitarni minut” u centralnoj informativnoj emisiji na toj televiziji – Drugi dnevnik.

“Danas je 159. štrajka. Došli smo ovde jer smatramo da javni servis građana nije pratio šta se dešava u stubu srpske psihijatrije. Zahtev je da se neko od naših predstavnika primi i u potpuno političnom i stručnom kontekstu obrati javnosti u nacionalnom dnevniku gde bi u roku tog minuta obavestili građanstvo šta se dešava”, rekla je specijalista psihijatrije klinike Ljiljana Simić za Tanjug.

Ona je ispred štrajkačkog odbora lekara i farmaceuta rekla da je Javni medijski servis od početka štrajka preneo samo deo dosadašnjih protesta Sindikata zaposlenih u toj klinici, kao i da nikada niko od zaposlenih ili predstavnika sindikata nije kontaktiran da izloži “svoju stranu priče”.

“Smatramo da Javni servis nije adekvatno pratio šta se dešava na klinici, i da izveštavanje nije objektivno. Građani u unutrašnjosti i širom Srbije treba da znaju šta se dešava i da to čuju od lekara ili direktnog predstavnika zaposlenih na klinici. Jednom ili dvaput su preneli cele izjave v.d. direktorke, ali ne i naše”, rekla je Simić.

Nakon što je zahtev za razrešenje v.d. direktorke Ivane Stašević Karličić izdala i ministarka zdravlja Danica Grujičić, novog direktora klinike, kako je to po koalicionom dogovoru, treba da predloži i postavi Socijalistička partija Srbije, što je kako su rekli, odgovor koji su dobili iz Vlade Srbije.

Simićeva kaže da iako su se pismeno obratili predsedniku te stranke Ivici Dačiću, sa zahtevom za hitno rešenje pomenutog slučaja, do danas nisu dobili odgovor.