26. februar 2023 12:47

Dušan Janjić: Uspeh ako bude trojni sastanak bez svađa

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičar Dušan Janjić smatra da je sutrašnji sastanak u Briselu, povodom evropskog plana za rešavanje pitanja KiM, dobar put, ali da nije realan do kraja.

"Biće maksimalan uspeh ako bude trojni sastanak na kome nema svađe, nego se kaže da postoji neslaganje i dogovorili smo se da nastavimo razgovore", rekao je Janjić za Tanjug.

Na pitanje da li postoji mogućnost da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti primeni neki trik, Janjić smatra da to jeste bila namera.

Ukazao je na izjave poput one koju su, kaže, preneli i srpski i albanski mediji, a iza koje stoji "neimenovani evropski diplomata", o navodnom de fakto priznanju.

"Da li je neko rekao i ko je rekao, to je na ljudima iz Evropske unije da utvrde. To je direktno blokiranje razgovora pred razgovor. Čuli smo da će se potpisati, da je to priznanje i svi ga preneli i srpska i albanska štampa", rekao je Janjić.

On je ocenio da je bila vrlo važna intervencija, odnosno razgovor specijalnog savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea sa Aljbinom Kurtijem, oko njegovih izjava koje se tiču Zajednice srpskih opština.

"Da se istera na čistac šta su njegove zadnje izjave oko ZSO značile, jer s jedne strane prihvatam predlog, ali ne prihvatam preduslove za početak razgovora", rekao Janjić.

Pretpostavlja da postoji neka saglasnost da se prihvati predlog, ali kao okvir za razgovore.

"Ja ne vidim potrebu za potpisima. Ja ovde vidim nešto što je važnije i uticajnije, to je javno prihvatanje ili dil, jer to je okvir, a mapa puta bi sada trebala da bude način kako će se te teme otvarati", ocenio je Janjić.

Janjić smatra da "evropske birokrate" imaju nerealnu predstavu kada je reč o rokovima.

"Svi ti rokovi poput onog o energetici su promašivani, jer su bili neralni, 15 dana, mesec dana, a ako uzmemo primer statusa SPC ili manjina, potrebni su posebni oblici dijaloga. Ne mogu samo političari o tome da govore", rekao je Janjić.