6. decembar 2022 15:35

Brankica Janković: Važna uloga medija u suzbijanju nasilja nad ženama

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brankica Janković: Važna uloga medija u suzbijanju nasilja nad ženama

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da mediji i njihovo profesionalno i etičko izveštavanje imaju veoma važnu ulogu u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja za koje je ocenila da je jedan od najkompleksnijih problema današnjice.

Na Konferencija o etičkom i nediskriminatornom izveštavanju o nasilju prema ženama i devojčicama u onlajn sferi na kojoj je predstavljen novi Priručnik za etičko izveštavanje, Janković je istakla da su koreni rodno zasnovanog nasilja u vekovima podređenog položaja žene u drušstvu.

Ona je naglasila da taj problem zahteva angažovanje svih nadležnih državnih organa, ali i svih u društvu, organizacija civilnih društva i međunarodne zajednoce, a posebno medija.

Poverenica je rekla da mediji mogu izazvati ozbiljne probleme, jer i pored svih apela, vidimo da pojedini mediji krše etičke kodekse, a, kako je rekla, pokazuju i neznanje, jer je previše neprimereno sročenih naslova ili onih koji su okrenuti sticanju profita kao što je šok, tuga, neverica.

"Nesvesno ili možda i svesno, neki mediji opravdavaju nasilnike i okrivljuju žrtve nasilja, kao što su "varala ga je, nije izdržao, ubio ju je". I dalje je, nažalost, fokus na privatnim detaljima žene koja je žrtva nasilja pri čemu se ne mari o dostojanstvu žrtve i da su iza tih žena ostala deca, prijatelji, rođaci", istakla je Janković.

Ona je dodala da bi mnogo pomoglo da se govori o kaznama koje su počinili nasilnici, ali da se o tome retko govori i piše.

Ipak, ona kaže da se situacija popravila u poslednje dve godine i da sve više medija iskazuje želju da sarađuje u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Koordinacionog tela za rodnu ravnpravnost Stana Božović je takođe ukazala na značaj medija u sticanju realne slike onoga što je događa i istakla da mogu biti od velike pomoći u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

"Vlada Srbije želi nultu toleranciju na nasilje i smatramo da bez ljudskih prava, sreće i blagostanja, nema ni sreće ni napretka. Nasilje je društveni fenomen i zato svi zajedno moramo raditi na tom problemu", poručila je Božović.

Direktorka UN Women u Srbiji Milena Rikanović rekla je da svedočimo velikom nasilju nad ženama, da se broj femicida ne smanjuje, ali da je nasilje nad ženama u velikom porastu u online sferi.

"U online platformama vidimo prisustvo seksizma, rodnih stereotipa, otkrivanje identiteta žrtava, zloupotrebu privatnih informacija, slika, fotografija. Svedočili smo čak i objavljivanju medicinske dokumentacije. Vidimo sekundarnu viktimizaciju žrtava i ono što je najgore komentari koji su ponekad jako surovi što je dodatna viktimizacija žrtava, ali koji i kreiraju javno mnjenje", upozorila je Rikanović.

Ona je navela da su istraživanja pokazala da je 80 odsto ispitanih žena pretrpelo nasilje na javnom mestu, od čega su 10 odsto žena doživele silovanje ili pokušaj silovanja.