28. februar 2023 18:10

Milovan Božinović: Prihvatanje sporazuma je dobro urađen posao za Srbiju

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović danas je ocenio prihvatanje francusko-nemačkog sporazuma kao "značajan dan za srpsku politiku i državu i dobro urađen posao".

"Sporazum je jedini oblik prisustva Srbije na KiM koja nije odatle proterana, a za više od toga u ovom trenutku Srbija nije sposobna", ocenio je za Tanjug Božinović i dodao kako je sada prilika da se država posveti Srbima sa KiM jer je su oni najveće žrtve ovih tenzija.

Intext service Video

"Mučan je život ljudi koji čekaju da se velike vizije nacionalista i jedne i druge strane ispune da bi njima bilo bolje" zaključio je on.

On je ocenio da će veliki teret za Srbiju sada biti smanjen jer će dobiti formu kako će se rešavati pitanje statusa KiM, kao i da je taj dokument okvir za buduće pregovore o normalizaciji odnosa i on tek treba da dovede do trajnog rešenja.

"Sporazum sadrži neke fundamentalne stvari, tzv. Kosovu se pridodaju neki atributi koji pripadaju državama, ali u trećem stavu stoji da se strane usaglašavaju da uđu u dijalog, ali da nijedna od njih ne gubi iz vida da druga pitanje statusa smatra nerešenim", objasnio je on kako je za Srbiju status KiM i dalje otvoreno pitanje.

Kazao je kako je bitno da se atmosfera dijaloga između Beograda i Prištine odvija u pozitivnom smeru, jer Zajednica srpskih opština neće funkcionisati bez minimuma dobrih odnosa između dve strane.

"ZSO je obaveza Albanaca još iz Briselskog sporazuma, to je apsolutni imperativ, Srbija ne sme i neće da preko toga prelazi, ali je bitno da se pozitivni elan koji sada postoji ne raspline na nebitne stvari", kazao je Božinović.

On je Prištinu ocenio kao nepouzdanog partnera čiji je lider sklon verbalnim egzibicijama, ali da se Beograd afirmisao kao konstruktivan element dijaloga i da je zbog toga sada velika uzbuna u Prištini, što je znak poltičke nezrelosti, po njegovim rečima.

"Sarađivati sa EU je naš interes i sada je vreme da odlučnije kažemo da nam je to cilj", komentarisao je Božinović i rekao da se prihvatanje sporazuma beleži kao velikih uspeh EU, kojih je malo, jer je EU kao politički faktor globalnog uticaja do sada imala malo efekata.