5. mart 2023 13:26

Jevremović i Milić za Tanjug: Postoji širi evropski interes da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG

BEOGRAD - Bivši ambasador Pavle Jevremović ocenio je da je dogovoreno u Briselu način da se situacija zamrznutog konflikta na KiM odmrzne, a programski direktor Novog trećeg puta Dimitrije Milić smatra da postoji širi evropski interes koji obuhvata i članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, da se normalizuju odnosi.

Sagovornici su se govoreći za Tanjug saglasili da je ostvareno osnov za početak novog procesa i dijaloga oko tzv. Kosova.

Jevremović je rekao da su u dokumentu pobrojana ključna pitanja na kojima će se duže raditi da bi se situacija na KiM na neki način odmrzla.

Dodao je da je promena odnosa SAD i Rusije, zbog Ukrajine, dodatno aktuelizovala da nešto mora da se uradi oko tzv. Kosova.

Jevremović je naveo da je dogovor o osnovama ozbiljan jer su svi učesnici odgovorne ličnosti.

On je ocenio da se ne može očekivati da se dalje pomaci prave u nekoliko sastanaka jer je reč o komplikovanom višedimenzionalnom problemu, te dodao da će to biti ozbiljan posao.

Jevremović je istakao da je glavni problem što se sa zamrznutim stanjem došlo do tačke da vreme ne radi za Srbiju.

Apostrofirao je da se nešto mora uraditi jer ljudi na KiM imaju pravo na pristojne uslove za život.

Dodao je da je pred stranama neophodnost da se krene dalje i da se svaka od tačaka razradi.

Na primeru ZSO za čije formiranje je potrebna mini ustavna promena on je ilustrovao komplikovanu pravno političku situaciju za svaku od oblasti navedenih u osnovama iz Brisela.

Milić smatra da se Srbija poziva na međunarodno pravo u nedostatku kontrole na terenu KiM posle Kumanovskog sporazuma, te da je ovde pretpostavka da je svaka promena statusa kvo na štetu Srbije.

On je ocenio da bi na nekoj novoj Jalti, posle kraja sukoba u Ukrajini, Rusija mogla u svom interesu da KiM koristi kao adut za ustupke na drugom mestu.

Povodom podrške i članica EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, ali su svojevremeno dale podršku francusko-nemačkim osnovama, Milić je ocenio da je to dokaz da postoji širi evropski interes za normalizaciju čemu su suprotnost rizici od sive zone.

On je ocenio da Evropa nije zainteresovana da vidi nastanak sukoba zbog trivijalnih tehničkih stvari koji bi mogli da destabilizuju region.

Dodao je da je cilj da se obe strane pacifikuju, i ubrzaju u reformama.