7. decembar 2022 11:59

Analitičar Nikola Tomić: Kurti provocira Srbiju, ali i Brisel

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Analitičar Nikola Tomić, smatra da je jučerašnja akcija specijalaca kosovske policije koja je usledila la dan nakon što su Priština i Beograd dobili najnoviju veziju francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja, nije slučajna.

Nova verzija francusko-nemačkog predloga, smatra on direktno ili indirektno gotovo sigurno sadrži prijem Kosova u UN ,ali i pretpostavlja Tomoć, ali i nešto što ne odgovara ni premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju čim je odlučio da "provocira" Brisel prvog narednog dana.

Intext service Video

Tomić je rekao da Kurti pokušava pre svega da provocira Srbiju i Srbe na KiM i dodao da se naša država za sada ponaša najbolje moguće.

S tim u vezi, podsetio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić apeluje na kosovske Srbe da ne nasedaju na provokacije i da pružaju isključivo mirni, nenasilni otpor.

Povodom učešća predsednika Vučića na samitu u Tiranu on ističe da se treba odazvati, kao što i radimo, svuda gde nas zovu i da tu zagovaramo naše interese, da budemo konstruktivan partner u dijalogu pre svega sa EU i SAD.

Intext service Video

"Takođe, treba da predstavljamo Kurtija gde god stignemo onakvim kakav on jeste, da je destruktivni faktor u ovom delu Evrope koji narušava interese, ne samo Srba i Srbije već i EU koja ovde želi pre svega mir i stabilnost", rekao je Tomić.

Dodao je da treba da koristimo svaku priliku da zagovaramo naše interese pred EU i da se "crno na belo pokaže da je Kurti negativac u celoj priči".

"Juče je izabrao da pravi incidente, da šalje specijalnu policiju na dan samita EU-Zapadni Balkan u Tirani. Napravio je incident slanjem specijalaca neposredno nakon sastaka sa Miroslavom Lajčakom koji je govorio da su krize gotove i da se okrećemo nekim konstrukitvnijim periodima", rekao je Tomić.

On napominje i da je Boreljeva jučerašnja izjava povodom farncusko-nemacckog predloga potpuna suprotnost Kurtijevoj koji pominje mart 2023. godine kao rok za kraj dijaloga Beograda i Prištine, dok Borelj kaže da dijalog treba da se ubrza i da se ide prema rešenju, ali da nema rokova.

"Očigledno postoji 'šum' između Prištine i Brisela koji mi treba da iskoristimo", smatra Tomić.

Što se tiče interesa Srbije, naveo je da ovaj predlog direktno ili indirektno gotovo sigurno sadrži prijem Kosova u UN što je, istakao je, crvena linija za Srbiju i našu vladu i na to mi sigurno nećemo pristati.

Na pitanje kako vidi dalju ulogu međunarodne zajednice u rešavanju kosovskog pitanja i da li je ga je moguće rešiti bez SAD-a, Tomić je rekao da je Amerika važan faktor, te da se iz iskustva pokazalo da politički predstavnici Albanaca na KiM slušaju pre svega Ameriku.

Naveo je da je Rusiji u interesu nestabilnost u ovom delu Evrope kao skretanje pažnje sa Ukrajine i kao "iscrpljivanje" EU na bavljenje još jednim problemom, dok je uloga Nemačke, kako kaže, prilično misteriozna.

"Za vreme Angele Merkel, Nemačka je bila vrlo konstruktivan faktor što se tiče odnosa Beograda i Prištine, a sada je pitanje u kojoj meri Berlin podržava Kurtija i ta misterija bi trebalo da se razreši što pre je moguće", rekao je Tomić.

Kada je reč o Francuskoj, naveo je da ona korektno postupa prema Srbiji, te da je predsednik Vučić sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom ostvario i lično izuzetno dobar odnos.

"U međuanrodnoj zajednici postoje različiti interesi, ali svakako ono što Amerikanci i većina Evropljana, ne svi, zagovaraju to je da se što pre je moguće, ali bez nametanja rokova, dođe do rešenja koje bi omnogućilo Kosovu prijem u UN, a to je ono što mi ne želimo", zaključio je Tomić.