10. mart 2023 19:38

Vučević: U Narodni pokret za državu dobrodošli su svi kojima je Srbija iznad svega

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: U Narodni pokret za državu dobrodošli su svi kojima je Srbija iznad svega

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Funkcioner SNS Miloš Vučević izjavio je danas da opozicija organizuje protest ili miting 17. marta, na dan pogroma Srba na KiM pre 19 godina, i ocenio da je to moralno upitno, s obzirom da su, kada se to dešavalo, bili na vlasti i tada "glasno ćutali".

Vučević je tako odgovorio na pitanje novinara posle sednice GO SNS da li najavljeni miting opozicije za 17. mart na dan pogroma Srba na KiM više šteti vlasti ili opoziciji.

 

"SNS ne spočitava bilo kome da se politički organizuje na način kako smatra da je najprimerenije. Imamo jedan moralni upit da danas pozivaju na protest ili miting, na dan kada je sprovoeđen pogrom i ubijani Srbi i spaljivane njihove kuće, proterivani iz mesta u kojima žive, kad su spaljivane srpske crkve i manastiri. Ti isti koji organizuju protest ili miting su 17. marta ove godine vodili državu i tako glasno ćutali, da ta tišina i danas odzvanja. Niste tada čuli za crvene linije Srbije i da neće više biti akcija kao što su Oluje i Bljeska", rekao je Vučević.

Nastavljamo izbore u SNS, pozivamo u Narodni pokret za državu

U zaključcima koje smo danas usvojili na Glavnom odboru Srpske napredne stranke (SNS) naveli smo da se nastavljaju unutarstranački izbori na nivou mesnih, opštinskih i gradskih organizacija, izjavio je posle sednice potpredsednik GO SNS Miloš Vučević. "Nastavljamo poštovanje principa promenljivosti i da se novi ljudi uključe u rad stranke i kandiduju na najvažnija mesta u stranci, a to su oni koji vode mesne odbore i opštinske odbore", rekao je on.

 

Vučević je dodao da je Glavni odbor primio informaciju od predsednika stranke Aleksandra Vučića da će 26. ili 27. aprila sazvati vanrednu skupštinu stranke za 27. maj i naveo da će ta skupština biti izborna. "Stranka je fokusirana na rad sa gradjanima i simpatizerima i ta komunikacija je uslov opstanka stranke u smislu vitalnosti i borbenosti i da ispuni očekivanja gradjana", rekao je Vučević.

On je istakao da se raspravljalo i o ideji formiranja Narodnog pokreta za državu o čemu će se razgovarati na sednici Skupštine stranke. Prema njegovim rečima, ako se tada ta ideja prihvati, SNS će pozvati sve koji žele da budu u tom frontu da mu se pridruže. "Želimo da okupimo sve koji vode računa o nacionalnim interesima, jer imamo najveću odgovornost pred gradjanima. Uradili smo najveće promene od 2012. godine do sada i kao država smo sada jači u svakom pogledu nego tada", rekao je Vučević. 

U Narodni pokret za državu dobrodošli svi kojima je Srbija iznad svega

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i član Glavnog odbora te partije, Miloš Vučević, izjavio je da "crvene linije" za pristup Narodnom pokretu za državu nisu postavljene i da će naprednjaci biti spremni da razgovaraju sa svima kojima je Srbija iznad svega. Na konferenciji za štampu, nakon sednice Glavnog odbora SNS-a u MTS dvorani u Beogradu, Vučević je rekao da se nije raspravljalo ko može ili ne može da uđe u Narodni pokret za Srbiju, već samo o toj ideji.

 

"Nismo raspravljali ko može i ko ne može da uđe već samo šta je ideja. Kako je prihvaćeno u članstvu najbolje potvrđuju jednoglasne odluke. A to nije svaki put kada imamo različite teme na dnevnom redu", rekao je Vučević, odgovarajući na pitanje novinara da li postoje osobe ili stranke koje SNS neće želeti u najavljenom pokretu, kao i da prokomentariše kako će taj pokret biti finansiran. On je istakao da na sastanku nisu postavljene nikakve "crvene linije" kao i da misli da je svima jasno ko neće biti deo tog pokreta, jer ne vidi sebe sa SNS-om.

Prema njegovim rečima, podršku osnivanju pokreta dali su jednoglasno i članovi predsedništva i članovi glavnog odbora. "Spremni smo da razgovaramo sa svima kojima je Srbija iznad svega, koji ne traže gazde ni na zapadu, ni na istoku, koji hoće da Srbija donosi svoje odluke razmišljjući svojom glavom. I da budemo politički kulturni da jedni druge ne optužujemo izvan Srbije.  

Ne isključujem učešće pokreta na izborima, to je stvar dogovora

Miloš Vučević izjavio je večeras, posle sednice Glavnog odbora te stranke, da ne isključuje da će pokret čije se formiranje najavljuje, učestvovati na izborima, navodeći da je to stvar dogovora. Vučević je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će se period od danas do 27. maja iskoristiti za razgovore sa svima koji prepoznaju tu ideju o formiranju pokreta kao potencijalno interesantnu.

“Do odluke skupštine SNS neće biti ni formalno pravnih aktivnosti oko formiranja pokreta, on ostaje u formi koncepta, razgovora, u krajnjem slučaju i razgovora oko imena”, rekao je Vučević. On je naveo da i dalje nije potpuno definisan zvaničan naziv pokreta.

“Što se tiče budućnosti, ako skupština SNS potvrdi tu ideju, ne isključujem ni jednu ni drugu opciju, odnosno da pokret učestvuje na izborima, a može da se zadrži na kontekstu kao savetodavno telo”, naveo je Vučević. Kako je rekao, to je stav dogovora i tema oko koje će se razgovarati. Vučević je kazao da je to otvoreno pitanje.