11. mart 2023 18:52

Vesić predstavio Vučiću projekat kanalizacionog sistema na području Vlasine

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobaćaja i infarstrukture Goran Vesić predstavio je danas projekat izgradnje kanalizacionog sistema za prikupljanje, odvođenje i prešišćavanje otpadnih voda na području Vlasine predsedniku Aleksandru Vučiću, tokom njegove posete Pčinjskom okrugu.

Vesić je istakao da će se na Vlasinskom jezeru graditi 83 kilometara dug sistem kanalizacioni sistem, ukupne vrednosti 34,5 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobaćaja i infarstrukture.

Service Photo Gallery

Sistem će imati dva postrojenja za preradu otpadnih voda, severno i južno, i na severno postrojenje moći će da se priključi 5.500 ljudi, a na južno 3.000 građana, pojasnio je Vesić.

Naveo je da se radi projektovanje tog sistema, te da je urađeno oko 78 kilometara sa lokacijskim uslovima.

''Ovaj projekat ući će u treću fazu ’Čiste Srbije’, sa Bujanovcem, Vladičinim Hanom, Surdulicom, Vranjskom banjom. Ukupno u Pčinjskom okrugu biće urađeno 409 kilometra kanalizacionog sistema, vrednosti 200 miliona evra“, istakao je Vesić.

Dodao je da će narednih nedelja biti potpisan ugovor za izgradnju druge faze “Čiste Srbije“ u okviru koje će se u 16 opština graditi kanalizaciona infrastruktura i infrastruktura za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji, vredna čak 500 miliona evra.

U prvoj fazi koja je u toku već se radi na 16 lokacija u 14 opština u vrednosti od 336 miliona evra.

Čitav projekat Čista Srbija obuhvata izgradnju kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda u 89 opština.

Kada projekat, vredan 3.5 milijardi evra, bude završen kanalizaciju će dobiti 2.7 miliona ljudi rekao je Vesić.

„Od trenutka kada počnemo da gradimo kanalizacioni prsten oko Vlasinskog jezera, na leto 2024, za dve godine to će biti završeno“, rekao je ministar Vesić.

U trećnoj fazi projekta „Čista Srbija“, pored Pčinjskog, radiće se i postrojenja u delu Jablaničkog okruga gde se gradi 148 km kanalizacije i pet postrojenja za preradu otpadnih voda vrednosto skoro 82 miliona evra, dodao je Vesić.