14. mart 2023 12:04

Dejan Miletić: ZSO je ispregovarana, ona mora da bude realizovana

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da je Zajednica srpskih opština ispregovarana i da ona mora da se realizuje, a da je sve drugo moguće dodatno dogovarati.

On je za Tanjug rekao da ima indicija da je pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pojačan, a da serviranje 15 predloga o formiranju ZSO treba da služe, kako kaže, kao način Kurtijevog izlaska u javnom mnjenje.

Intext service Video

Dodaje da se ne vidi promena koja bi ukazala na neke ozbiljne pomake.

Miletić smatra i da specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, želi da informiše proevropsku opoziciju Srbije do kog nivoa su pregovori otišli i da dobije njihovu podršku za dalje pregovore, jer, kako kaže, postoji mnogo dilema da li će biti Srbije priznati tzv. Kosovo i da li će Priština dobiti članstvo u UN uz pomoć Srbije.

"Da li će se Vlada izjašnjavati ili neće to je na njoj, da proceni da li je trenutak. Po meni je važno to pitanje otvoriti i vrlo jasno ga formulisati, procenjivati interese Srbije. Ovde nisu u pitanju nikakve emocije niti smeju da budu. Mi moramo da budemo fleksibilni, da brzo donosimo odluke, da u pravom trenutku reagujemo u situacija kada Kurti na svaki način želi da obeleži Srbiju kao mesto u kom Rusija drži konce, i vuče konce ka nekom eventualnom regionalnom konfliktu", rekao je on.

Intext service Video

Napominje da je vrlo važno da se Srbija ogradi od ruskog uticaja, ali da bi ekonomski posmatrano, gubici Srbije uvođenjem sankcija Rusiji bili svedeni na nulu, a da Rusiji to ne bi smetalo jer, kako navodi, ona nema koristi od Srbije u ekonomskom smislu.

"Politički posmatrano mislim da je pravi trenutak da ne dozvolimo da iko dodatno opterećuje Srbiju nečim što nije realnost. Poslednja smo država koja gleda da izbegne uvođenje sankcija Rusiji ne zbog državnog vrha ili zbog činjenice da ne osuđujemo rat u Ukrajini i agresiju koja je prema njoj načinjena, nego iz činjenice što sankcije pogađaju obične ljude, da utiču na ekonomski status običnog čoveka", istakao je Miletić.