8. decembar 2022 20:37

Institut za međunarodnu politiku i privredu obeležio 75 godina postojanja, Dačić primio plaketu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/IMPP/ MITKO ARNAUDOV

BEOGRAD - Institut za međunarodnu politiku i privredu (IMPP), najstariji državni institut u Evropi posvećen proučavanju međunarodnih odnosa, obeležio je Svečanom akademijom 75 godina od osnivanja.

Direktor IMPP prof. dr Branislav Đorđević uručio je plaketu Ministarstvu spolјnih poslova koju je primio prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplimatije Ivica Dačić.

Dačić je naglasio istorijsku važnost IMPP i njegovih stručnjaka koji su utrli put modernoj spolјnoj politici Srbije, te je istakao da su Ministarstvu potrebne analize i predikcije naučnih istraživača Instituta.

Direktor Instituta je rekao da je tokom svoje istorije "Institut bio i ostao oslonac Vlade, posebno Ministarstva spolјnih poslova, u naučnom promišlјanju međunarodnih odnosa".

Plakete su uručene i pomoćniku ministra za nauku Marini Sokolović ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Blagoju Babiću i Institutu za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka.

Institut za međunarodnu politiku i privredu je osnovan Uredbom Vlade Federativne Republike Jugoslavije 8. decembra 1947. godine.

Od osnivanja, organizovao je preko 600 naučnih skupova i objavio preko 700 monografija i zbornika radova o najvažnijim temama savremenih međunarodnih tokova i položaja naše zemlјe u međunarodnim odnosima.