30. mart 2023 12:24

Raspisan konkurs za finansiranje projekata u oblasti informisanja o EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raspisan konkurs za finansiranje projekata u oblasti informisanja o EU

Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD - Ministarstvo za evropske integracije raspisalo je danas javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti informisanja o Evropskoj uniji i evropskoj integraciji Srbije kako bi podstaklo javnu debatu o temama u vezi sa EU i procesom pristupanja Srbije.

Konkurs je otvoren do 20. aprila ove godine, a namenjen je organizacijama civilnog društva koje se bave informisanjem o EU i o koristima procesa pristupanja Srbije EU, a koje se obraćaju prvenstveno mladima - srednjoškolcima i studentima, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Vrednost pojedinačnog projekta koji organizacije civilnog društva mogu da predlože Ministarstvu za evropske integracije za finansiranje/sufinansiranje je do 1,625 miliona dinara.

Krovna oblast ovogodišnjeg konkursa jeste „Mladi i Evropska unija - šta nam donosi članstvo“, u okviru koje će podnosioci predloga projekata moći da daju odgovor na jednu od više tema.

Jedna od tema je Evropska unija i obrazovanje - mogućnosti, prilike i iskustva srednjoškolaca i studenata, aktivno učešće mladih u procesu evropskih integracija kroz programe EU: Erazmus plus, HORIZONT Evropa, Kreativna Evropa (Kultura i mediji), Program evropskog korpusa solidarnosti, Građani, jednakost, prava i vrednosti…

Ported toga teme su EU i nacionalni i kulturni identitet: činjenice i predrasude, Šta nam donosi članstvo - politike Evropske unije: Životna sredina i Evropska unija, Medijska pismenost - sposobnost razumevanja, kritičkog i analitičkog medijskog sadržaja o EU i evropskoj integraciji Srbije. Zašto je to važno?

Takođe jedna od tema je Upoznajmo komšije - promocija i informisanje o programima prekogranične saradnje u kojima Srbija učestvuje sa Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom.

Pravo da konkurišu za dodelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata imaju udruženja i fondacije sa sedištem u Srbiji, a informacije o konkursu mogu da se nađu na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva za evropske integracije.