30. mart 2023 16:30

Aleksandar Jovanović Ćuta: Zaustaviti izgradnju mini hidroelektrana, a postojeće ugasiti

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BABUŠNICA - U Babušnici je danas održana deseta sednica Odbora za zaštitu životne sredine, a tema sednice bila je izgradnja mini hidroelektrana i njihov uticaj na životnu sredinu.

Ovo je treća sednica ovog odbora koja je održana van Narodne skupštine, prva je bila održana u Majdanpeku, a druga u Loznici, rekao je predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta.

Jovanović je istakao da će sledeća biti u Dadincima.

"Tema sednice je uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu i dajem obećanje da će mala hidroelektrana "Zvonce" biti uskoro srušena ili će prestati sa radom", poručio je Jovanović.

On je istakao da je pre nekoliko meseci doneta odluka na sednici skupštine Odbora za zaštitu životne sredine da se ubuduće sednice ovog odbora održavaju tamo gde su akutne tačke i gde postoje problemi u oblasti zaštite životne sredine.

Na sednici je rečeno da je u planu izgradnja 860 minihidroelektrana, a do sada je izgrađeno više od 100, a cilj je da se spreči njihovo otvaranje i da se postojeće zatvore i sruše.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić rekla je da treba da se obustavi izgradnja minihidroelektrana u našoj zemlji i podsetila da je 7. marta Elektro-privreda Srbije izdala nalog za izgradnju 10 minihidroelektrana na reci Ibar.

"Kada se napravi greška treba da se ispravi, kao mi za hidroelektrane", poručila je Parlić.

Narodni poslanik NS Miroslav Aleksić smatra da je važno da se borimo protiv ove situacije i da ovaj odbor to upravo i radi.

" Što se tiče teme, planirano je da se izda 850 dozvola za izgradnju minihidroelektrana koje podrazumevaju guranje cevi u reke i druge posledice, a da je u teoriji napravljen plan za 1.000 i to bi bilo tri do pet odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije, a sada je to 0,8 odsto", dodao je Aleksić.

On je dodao da su problem i šume i naveo primer Varvarina gde je doneta odluka o seči šume na 1.250 hektara za izgradnju vetro-parkova.

Profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je naveo primer Rakite gde je, kako je rekao, prekršeno više zakona tokom izgradnje minihidroelektrana i osvrnuo se na to kako utiču na okolinu.

" Uništavaju se usevi, slabi izdašnost lokalnih izvora i javljaju se problemi sa vodosnabdevanjem i to utiče na kvalitet života ljudi", istakao je Ristić.