6. april 2023 13:50

Milovan Božinović: Evropa shvata značaj Kine i nemogućnost da se poslovi bez nje završe

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Austriji Milovan Božinović izjavio je danas da Evropa postupno, ali sve očiglednije, shvata značaj Kine i nemogućnost da se poslovi na svetskom nivou završe bez saradnje sa Kinom, ako je moguće bez koflikta.

Smatra da je Emanuel Makron otišao u Peking u očekivanju da on, kao zapadno-evropski političar koji se još uvek nije verbalno konfrontirao sa Kinom, obavi dijalog oko rešavanja aktuelnih pitanja kao što je rat u Ukrajini.

Intext service Video

Božinović za Tanjug ističe da je važno kako će se razvijati i ekonomnski odnosi EU sa Kinom jer, navodi, i Evropa i Kina shvataju da jedna bez druge više ne mogu.

Istakao je da je za Kinu u ovom trenutku prioritet da održi nivo ekonomske saradnje koji je već uspostavljen i koji ima pesrspektivu da se razvija jer Kina kao snažna i eksportna država, takođe i importna, zavisi od zapadnih tehnologija kako bi svoju privredu unapredila.

"Kina takođe gleda da pokaže da se njena reč mora poštovati i vrlo je neuralgična na pokušaje provokacija, obično povodom Tajvana, ali i nekih drugih tema. Ona hoće da kaže 'da ja sam partner koji morate uzeti u obzir, a videćemo koliko još možemo da se dogovorimo. Druga stvar jeste, i to je sad na Zapadu možda najveći problem, Kina ne želi da u ovom konfliktu Zapada sa Rusijom, preko Ukrajine kao jedno nesrećno bojno polje tuđih interesa, vidi neki trijumf Zapada u tome", navodi on i dodaje da Kini nije u interesu poraz ni jedne od dbve stgrane, Rusije i Zapada.