10. decembar 2022 17:47

Svečlja: Pantić osumnjičen za organizaciju ''terorističkog napada'' na OIK

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/CC7, ilustracija

PRIŠTINA - Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja tvrdi da je bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić uhapšen danas pod sumnjom da je "organizovao teroristički napad na prostorije Opštinske izborne komisije" na severu KiM, kada su napadnuti službenici Centralne izborne komisije i policajci.

Svečlja je na Fejsbuku naveo da je Pantić optužen za "teroristički akt i napad na ustavni poredak".

Tvrdi i da su se "ekstremističke grupe u cilju sprečavanja sprovođenja pravde organizovale kako bi blokirale neke puteve i postavile barikade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku".

Svečlja je pozvao sve građane da očuvaju mir, a posebno građane srpske nacionalnosti da, kako je naveo, "ne postaju deo organizacija kriminalnih grupa na severu".

Pripadnici kosovske policije uhapsili su danas na administrativnom prelazu Jarinje Dejana Pantića, bivšeg pripadnika kosovske policije, koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici.

Nakon hapšenja Pantića, Srbi sa severa KiM okupili su se i postavili barikade jer, kako je preneo Kosovo onlajn, ne žele da dozvole da uhapšeni bude odveden za Prištinu.

Veći broj građana okupio se na ulazu i na izlazu iz Leposavića, u Sočanici, Lešku, a nekoliko stotina građana okupilo se i u Rudaru kod Zvečana, u blizini krsta, kao i u obližnjem Srbovcu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da hapšenje Pantića predstavlja brutalnu odmazdu i zastrašivanje od strane predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.