10. decembar 2022 18:20

Tomislav Žigmanov: Kosntanto podižemo standarde ljudskih prava na sreću svih

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ocenio je danas da je Vlada Srbije posvećena kulturi dijaloga i poštovanju ljudskih prava koja u Srbiji imaju punu zaštitu, i naglasio da se lestvica standarda u tom cilju neprestano podiže.

Žigmanov je u Domu Narodne skupštine, povodom obležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i 75 godina usvajanja Univerzalne deklaracije, ocenio da su ljudska prava ''krhka'' tvorevina.

Intext service Video

Ona se moraju danonoćno unapređivati zajedničkim snagama, jer ''nikada nije gotovo i uvek može više na sreću svih'', rekao je Žigmanov i podsetio da današnji dan poziva na jednakost i humanost , i na podsećanje na činjencu da se sva ljudska bića rađaju slobodno, jednaka u dostojanstvu i pravu.

Prema rečima ministra, kultura ljudskih prava i sam dijalog sa različitim društvenim grupama se mora unapređivati.

''Društveni dijalog će biti forum za nalaženje rešenja za najranjivije društvene grupe, mlade'', rekao je Žigmanov na skupu na kojem su govorili i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i presednik parlamenta Vladimir Orlić.

Orlić je podsetio da se temeljni i pravni akti Srbije kao moderne države zasnivaju na načelima zaštite ljudskih prava.

Intext service Video

"Ljudska prava uvek imamo pred sobom i vodič su nam na putu konstantnog unapređenja društva - zajednice u kojoj će svakom pojedincu biti garantovano poštovanje njegovih osnovinih prava, bez obzira na veroispovest, rasu, pol, razlike i različitosti. To je cilj kojem težimo, to nam obezbeđuje dostojansrven i pristojan život", rekao je Orlić i dodao da smo stvorili društvo u kojem svako ima jednake šanse.

Naglasio je da je Srbija pokazala da su pitanja o kojima danas govorimo prioritetne oblasti.

U domenu ljudskih prava, dodao je, uspostavljen je ustavni, zakonodavni, institucionalni okvir, usklađen sa međunarodnim standardima, Ustav koji garantuje građanska, ekonomska, socijlana kulturna i politčka prava svakom kao i zakoni.

"Ratifikovali smo osam od devet osnovih ugovora UN koji se tiču ljudskih prava", podsetio je Orlić i dodao da je urađeno mnogo na nacionanom nivou.

Service Photo Gallery

Srbija je, kako je naglasio, učinila sve da pomogne svim ugroženima bez ikakve razlike i od početka rata u Ukrajini opredelila je milone evra za humanitarnu pomoć, primila u svoje okrilje izbegle, među kojima ima mnogo dece.

"Pokazali smo se kao država i društvo, kao gostoljubivi i humani ljudi...zbog takvog donosa prema drugima, stabilnosti i politke, Srbija je prepoznata i svrstana kao država kojoj je mesto u redu najbezbednijih i najslobodnijih", rekao je Orlić, koji je govorio i o zabrani diskriminacije, položaju starih, dece, značaju međugeneracijske solidarnosti.

Prema njegovim recima, parlament i čitava država su se obavezali da štite i zastupaju ljudska prava svakog pojedinca da se razlikama ponosimo i da ih slavimo.

"To govorim i u lično ime i ime svih poslanika 13. saziva i u ime državne politke kojoj pripadamo, jer su upravo vrednosti Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima utkane u temelje našeg poltičkog povrenja i delovanja", rekao je Orlić.

Intext service Video

Stalna predstavnica UN u Srbiji Fransoaz Žakob izrazila je zadovoljstvo što je u Srbiji izrađena alatka za sprovođenje principa "Da niko ne bude izostavljen" i izrazila nadu da će ti principi biti sprovedeni.

Dodala je da će se ti alati koristiti i za strateško planiranje zelene tranzicije i podrške osobama sa invaliditetom.

Srbiju čeka usvajanje zakona o istopolnim zajednicama i rodnom identitetu, rekla je ona i naglasila da je vreme da se taj posao završi i da se opredele resursi.

Ocenila je kao važno da se agenda sprovidi, jer će u suprotnom opadati poverenje.

Intext service Video

Podsećajući da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, doneta na današnji dan 1948. godine u Parizu, prevedena na 500 jezika i implementirana u više od 70 pravnih akata, Žakob je istakla da je to knjižica koja mora da nađe u svakoj učinionici.

Ocenila je da je društvo u Srbiji polarizovano, "da nam ne treba glorifikacija ratnih zločinaca, zaoštravanje stavova prema LGBT" i da je važno da se radi na izgradnji stavova bez obzira na različitost mišljenja.

Podsetila je i na četiri ključne vrednosti koje promovišu UN na čelu sa generalnim sekretarom UN, a to su inkluzija, integritet, skromnost i humanost.

Intext service Video

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu rekao je da je neopohodno da svi težimo da se prema drugima opohodnimo onako kako bismo želeli da se ophode prema nama, i to svaki dan, a ne samo na Dan ljudskih prava.

Podsetio da je OEBS, zajedno sa partnerima širom sveta, a jedan od njih je i Vada Srbije, posvećen miru i stabilnost kao preduslovu za razvijanje ljudskih prava i multikulturalnosti.

U cilju podrške pluralizmu i demokratiji, Misija podržava slobodu medija i jačanje civilnog društva u cilju promocije dijaloga, rekao je Bratu i podsetio na anagažovanje Misije na jačanju mladih, na saradnju sa Ministarstvom pravde i radu na Strategiji u okviru Podrške žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji.