20. april 2023 22:26

Vučić: Izbori na severu KiM biće užasan dan za demokratiju, sramota Evrope i sveta

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će izbori u nedelju u četiri opštine na severu KiM biti užasan dan za demokratiju, težak dan za srpski narod, ali i sramota za Evropu, svet i zemlje Kvinte.

"To će biti dan kada će zvanično biti obležena sramota Evrope i sveta, zbog toga što su organizovali te izbore i pozdavljaju ih", rekao je Vučić u emisiji "Prva tema" na TV Prva.

Vučić je rekao da Srbiji ne učestvuju na tim izborima jer već 10 godina nije formirana Zajednica srpskih opština, u skladu sa Briselskim sporazumom.

Sram bilo kompletnu Kvintu

Aleksandar Vučić je izjavio večeras u vezi sa predstojećim lokalnim izborima na severu KiM da neće biti srpskih kandidata u tri najveće opštine.

"U nedelju se izlazi na lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova. U tim opštinama posle povlačenja Aleksandra Jablanovića večeras i koji je to saopštio u Leposaviću nema srpskih kandidata. Oni imaju još jednog kandidata ali ne želim o tome da govorim zato što bih ušao u nešto što je za mene kao predsednika Srbije vrlo problematično", rekao je Vučić na TV Prva.

Kako je precizirao, više nema nijednog srpskog kandidata ni u Leposaviću, ni Kosovoskoj Mitrovici ni u Zubinom potoku, kao ni u Zvečanu.

Pozivam građane na KiM da budu mirni tokom izbora i da ne vrše napade

Predsednik Srbije je pozvao danas sve građane na KiM da budu mirni tokom izbora koji će se održati u nedelju 23. aprila u četiri opštine na severu KiM i da ne izvode napade ni na jednom izbornom mestu. 

"Neka oni svoj najprljaviji posao obave. Barem ćemo znati da imamo posla sa čistom okupacijom pa ćemo da čekamo. Onda ćemo da vidimo koliko će da nas lažu oko Zajednice srpskih opština (ZSO) jer prstom nećemo da mrdnemo dok ne vidimo ZSO, ali ne onako kako oni to zamišljaju. Ne ono što su nam slale NVO organizacije i smišljale šta će tamo da piše", rekao je Vučić tokom gostovanja na TV Prva.

Dodao je da su zapadni političari na strani premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. "On zna da neće da formira ZSO. Pa mislite da smo mi blesavi. Pa oni razgovaraju sa Albancima iz Preševa i Bujanovca. Oni njima kažu 'pa nikada Srbima nećemo to da formiramo'. Kažu možemo da formiramo, ali u skladu sa ustavom Kosova. Znate šta piše u tom njihovom tzv. ustavu", upitao je Vučić i dodao da je tokom dijaloga Priština Beogradu ponudila formiranje ZSO u kojem je izbrisano 20 od 21 principa koliko ih je dogovoreno u Briselu.

U naredne tri godine VS otkupljuje svo oružje iz srpskih fabrika

Vučić je izjavio večeras da će svo oružje koje proizvede srpska namenska industrija u naredne tri godine otkupiti Vojska Srbije.

Gostujući na TV Prva, Vučić je rekao da je svestan da će deo oružja i municije koje proizvedu srpske fabrike završiti u Ukrajini, bilo na ruskoj ili ukrajinskoj strani i da će, baš zbog toga, ali i zbog sopstvenog jačanja, VS otkupiti svo oružje za svoje potrebe.

U ovom trenutku za potrebe VS radi se više od 200 različitih oružja u fabrikama srpske namenske industrije, rekao je Vučić.

Pre kraja godine biće povećane penzije najmanje 12 odsto

Aleksandar Vučić je najavio večeras da će penzije pre kraja godine biti povećane najmanje 12 odsto, kao i da očekuje da će to povećanje iznositi između 14 i 15 odsto.

"Nemamo nikakav problem, kod nas će plate i penzije da rastu. Siguran sam u to, ja sam smanjivao plate i penzije i obećao narodu da će biti mnogo bolje i kao što ljudi vide, svoje obećanje sam ispunio. Znao sam da se rak ne leči aspirinom i andolom, već teškom hemoterapijom i uspeli smo da se izlecicmo", istakao je Vučić.

Naglasio je da će penzije biti značajno uvećane.
"Nadam se da ćemo da ih uvećamo između 14 i 15 odsto, a minimalno 12 odsto. To je ogromno povećanje, ponovo dakle, na poslednje povećanje koje je bilo ukupno 20,8 odsto. To ide pre kraja godine, u oktobru, novembru, decembru", naveo je Vučić.
Hoćemo da stignemo do velike cifre do 2025. godine, dodao je Vučić.

Predstojeći izbori na KiM će ući u istoriju beščašća

Predsednik Srbije je rekao da će predstojeći izbori na KiM ući u "istoriju beščašća kao najsramniji izbori ikada održani bilo gde na tlu Evrope" i ocenio da prremijer privremeni h proštinskih institucija Aljbin Kurti ima za cilj da istera Srbe sa severa KiM.

"To je njihov jedini plan, ja to čujem od diplomatskih predstavnika koji mi to otvoreno kažu ali u četiri oka ja neću da ih odam - da oni računaju da Srbi neće moći da izdrže pritisak i da će da budu iseljeni i to jenjihova jedina želja. Oni ne razumeju da su Srbi mnogo čvršći nego što oni zamišljaju i da se tako nešto neće dogoditi", rekao je Vučić na TV Prva. 

On je upitao da li neko misli da bi odnos onih koji vrše pritisak da Srbija uvede sankcije Rusiji bio drugačiji kada bi Srbija to i učinila te rekao da oni koji tako misle greše u jednoj stvari - da oni nisu protiv Vučića zbog Vučića ili bilo koga u ovoj zemlji već žele da Srbija bude bez Kosova, a potom da bude bespogovorni poslušnik i ništa više. 

Veliki pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Vučić je rekao danas da Srbija trpi sve veće pritiske zapandih političara i diplomata koji traže da Beograd uvede sankcije Rusiji.

Vučić je tokom gostovanja na TV Prva istakao je da je jedan od poslednjih političara koji je to od njega tražio ministrar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem koji je juče posetio Beograd. 

"Svi samo ponavljaju 'da uvedeš sankcije, da uvedeš, sankcije'. A videli ste šta sam sve rekao onom Šveđaninu. Sve što sam rekao, to sam i mislio. Napao da uvedem sankcije, i samo to. Dosadilo mi je to pitanje", rekao je Vučić.