25. april 2023 16:04

Elvira Kovač: Nije prihvaćena Ramina inicijativa da se ospori izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

STRAZBUR - Član delegacije Skupštine Srbije pri Savetu Evrope i potpredsednica Parlamentarne Skupštine SE (PS SE) Elvira Kovač rekla je danas da nije prihvaćena incijativa albanskog premijera Edija Rame kojom bi se osporio izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima i o ovoj temi radio novi izveštaj.

Kovač je za Tanjug rekla da je Biro PS SE juče doneo odluku da se povodom inicijative Albanije usvoji samo informacija, što nema političku težinu.

"Oni jesu sakupili dovoljan broj potpisa za predlog rezolucije, takozvani 'motion for resolution'', koji je bio na dnevnom redu Biroa PS SE u ponedeljak na početku zasedanja da se donese odluka da se radi novi izveštaj na ovu temu, međutim, to nije prihvaćeno", objasnila je Kovač.

Istakla je i da nije teško prikupiti 20 potpisa za pokretanje neke inicijative u Savetu Evrope iz minimum pet zemalja i dve političke grupe.

"Dakle, Biro je doneo odluku da se povodom ove inicijative donese samo informacija, što nema političku težinu. Zapravo, ne mogu da ignorišu njihov zahtev, ali se samo pripremi informacija, a ne radi na novom izveštaju, dakle ne ulazi u proceduru, ne bira se izvestilac, neće se to stavljati posebno na sednicu Komiteta, posebno na plenum i neće se glasati o tome", objasnila je Kovač.

Kovač je navela da je Parlamentarna Skupština Saveta Evrope, pre više od 10 godina, donela izveštaj Dika Martija koji je prihvaćen na plenumu sa velikom većinom.

"Bilo bi nečuveno da se preispita ponovo rad i tog izvestioca i samog Komiteta za pravna pitanja i da se dovodi nešto u pitanje", rekla je Kovač.

Istakla je i da je Ramin govor, koji je on održao prošle godine kao gost u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope i kada je govorio o osporavanju Martijevog izveštaja prošao nezapaženo i da su se mnogi poslanici pobunili zbog nepoštovanja procedure po poslovniku.

"Na kraju njegovog obraćanja su se pobunili mnogi poslanici za nepoštovanje procedura našeg poslovnika i ja sam se pobunila i rekla da kao neko ko je ovde 15 godina nisam videla toliko nepoštovanje institucije", rekla je Kovač.

Zaključila je da je Savet Evrope institucija koja stoji iza svojih dokumenata od ranije i nema potrebe bilo šta da povlači ili ponovo analizira.

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je 3. apila da je Albanija u skupštini Saveta Evrope (SE) prikupila potpise za novu rezoluciju, koja bi osporila rezoluciju Dika Martija iz 2011. godine, u kojoj je takozvana OVK optužena za trgovinu organima.

Rama je izneo tvrdnju da su u rezoluciji Martija iz 2011. godine, "bez ikakvih činjenica, iznete strašne optužbe na račun takozvane OVK za trgovinu ljudskim organima“.

Parlamentarna skupština SE usvojila je 2011. godine izveštaj specijalnog izvestioca SE Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na KiM i u "Žutoj kući" u Albaniji.