25. april 2023 17:54

Veran Matić: Stalna radna grupa za bezbednost novinara razmatrala pretnje novinarima u 2023. godini

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora ANEM-a Veran Matić izjavio je da je radna grupa danas održala redovni sastanak na kojem su razmatrani slučajevi pretnji novinarima u prvom kvartalu 2023. godine.

Na sastanku Stalne radne grupe, koju čine Republičko javno tužilaštvo, MUP, NUNS, UNS, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, uz posmatračku ulogu OEBS-a, tužilac Branko Stamenković preneo je članovima grupe da je u prva tri meseca ove, u odnosu na prošlu godinu, zabeležen manji broj napada na novinare.

Od 1. januara do 31. marta tužilaštvo je dobilo prijave o 14 napada na novinare – 4 u januaru, 3 u februaru i 7 u martu. To je nešto manji broj u odnosu na prošlu godinu kada je u prva tri meseca registrovano 2 napada više – 16.

Tužilac je ukazao i na podatak da je od 2016. do 2023. godine registrovano 267 predmeta u kojima je tužilaštvo ocenilo da postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo protiv novinara.

Od tog broja, u 76 predmeta je izrečena krivična sankcija počiniocima, što znači da je gotovo 30 odsto krivičnih dela završeno kažnjavanjem počinilaca, naveo je Matić.

Takođe je utvrđeno da postoji 193 slučaja (41.96% od ukupnog broja prijava) u kojima je tužilaštvo utvrdilo da ne postoje elementi krivičnog dela zbog čega su te krivične prijave odbačene.

Pronalaženje načina kako sankcionisati ove slučajeve koji nisu krivična dela, a koji dovode do određenog stepena uplašenosti kod novinara biće prioritet u radu Stalne radne grupe u narednom periodu, rekao je Matić.

Na sastanku je bilo reči i o aktuelnim slučajevima:

prijavi novinara Milana Nikića, dopisnika N1 iz Kragujevca i slučajevima Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, kao i o fizičkom napadu na novinara Foneta Marka Dragoslavića, slučaju Željka Matorčevića i pretnji Jeleni Obućini.

Na žalost, u slučaju pretnji Dragojlu Blagojeviću, koja je došla sa broja telefona sa predznakom Severne Irske, reakcija nadležnih organa Velike Britanije je bila prespora, a u odgovoru koji je stigao navodi se da nije utvrđeno ko je vlasnik broja ili ko je uputio preteći poziv, saopštio je Matić.

Kako je rekao, ni u slučaju pretnje redakciji lista Danas nema pozitivnog pomaka kada je reč o dobijanju podataka od švajcarske firme Proton Mail.

Pored ovog problema, uočen je i problem koji se tiče delatnosti provajdera u našoj zemlji i predložene su izmene propisa koje treba da spreče mogućnost da se pošiljalac prikrije zahvaljujući korišćenju servisa za anonimiziranje.

Kada je reč o, kako kaže Matić, brojnim slučajevima uznemiravanja novinara i redakcija, razmatrane su mogućnosti koje pružaju naši zakoni kako bi predstavnici policije mogli da preventivno deluju upozovaravajući osobe koje nastoje da ugroze bezbednost novinara i medija, kao što postoje rešenja u Norveškoj i Holandiji.

Održavanje zajedničkih sastanaka ugroženih novinara, medija, tužilaca i policije na lokalnom nivou, kao što je to nedavno organizovano u Nišu, ocenjeno je od strane članova SRG kao veoma korisno za izgradnju sistema prevencije, kao i efikasnog postupanja nadležnih institucija.

Naredni zajednički sastanak biće održan krajem maja u Novom Sadu i u naredne dve godine svakoga meseca u drugom gradu.