26. april 2023 12:34

Milovan Božinović: Izbori na Kosovu su težak udarac za proces koji je krenuo dobrim putem

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izbori u četiri opštine na severu Kosova su težak udarac za dijalog koji je krenuo dobrim putem, izjavio je danas za Tanjug nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Austriji Milovan Božinović.

Smatra da su Briselski i Ohridski sporazum dobar pravac kojim se dijalog Beograda i Prištine kretao, a da je izborima sada stvar unazađena na način da će trebati mnogo novog posla kako bi se sanirala ta šteta i da ostaje na Međunarodnoj zajednici da uvidi svoju grešku i nađe neki novi put.

Intext service Video

"Mislim da neke zaista suštinske promene nisu u izgledu i ne bi ni bile dobre za Srbiju, uostalom i predsednik Vučić je rekao da toliko daleko nećemo ići koliko god da je velika ova frustracija koju smo proživeli pre neki dan, ali će neke stvari biti korigovane, najviše u smislu da ćemo se sada više držati principa reciprociteta koji je jedno staro pravilo u diplomatiji. Dakle, da ćete glasati onako kako su u sličnoj situaciji i sa vašim problemom glasale druge zemlje" rekao je on i dodao da očekuje određene korekcije koje su neophodne za spoljnu politiku Srbije nakon izbora na Kosovu.

Božinović ističe da je ZSO cilj i obaveza Kosova i da velike diskusije o tome ne bi smelo da bude i dodaje da će se ona fomirati onog momenta kada velika sila bude rešila da se ta priča završi, što će biti povezano sa jednim nizom uslovljavanja prema Srbiji.