27. april 2023 18:12

Predstavnik Velike Britanije u UN: Podržavamo Rezoluciju 1244 SB, ali situacija se promenila

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

NJUJORK - Politički koordinator Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama Fergus Ekersli izjavio je danas da London i dalje podržava Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, ali da je situacija na Kosovu i Metohiji neuporediva sa onom iz 1999. godine.

On je, govoreći na sednici SB UN o situaciji na KiM, rekao da je sada trenutak da Savet razmotri nove okolnosti i delovanje UNMIK-a u skladu sa njima.

Intext service Video

Britanski predstavnik je ukazao na "značajan napredak" u odnosima Srbije i tzv. Kosova do kojeg je došlo uz posredstvo Evropske unije, a posebno je pohvalio dogovor koji su dve strane postigle u Briselu u februaru ove godine.

On je pozvao obe strane da se uzdrže od retorike i delovanja koji bi mogli da ugroze put ka normalizaciji odnosa, te da što pre formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Formiranje ZSO je u interesu obe strane na duže strane", naveo je on.

Istakao je da su loši odnosi Beograda i Prištine prethodnih godina loše uticali na njihovu stabilnost.

Ekersli je pohvalio demokratiju na KiM, rekavši da je ona dostigla zrelost, što je dovelo do napretka tzv. Kosova na listama koje se tiču građanskih sloboda.

Posebno je pohvalio borbu prištinskih vlasti protiv korupcije.

Međutim, istakao je da je neophodno uspostavljanje funkcionalnih institucija na severu KiM, te da Velika Britanija ostaje posvećena podršci demokratiji na tzv. Kosovu i njegovom punopravnom učešću na međunarodnoj sceni.