3. maj 2023 17:42

Sociolog Vladimir Vuletić: Kurti odbio Nacrt ZSO, jer bi ti prihvatanjem izgubio podršku birača

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić rekao je danas da je Priština odbila da prihvati Nacrt Zajednice Srpskih opština zato što bi Kurti, prema njegovim rečima, prihvatanjem nacrta izgubio podršku biračkog tela.

"Postoji međutim pritisak određenog dela, da kažemo frakcija u međunarodnoj politici, koji smatraju da prema Srbiji treba igrati tvrdo, da je Srbiju potrebno ograničiti što je moguće više", izjavio je Vuletić za Tanjug.

Intext service Video

Vuletić je naveo da ga ne iznenađuje Kurtijeva retorika kojom ističe da ne dozvoljava da se Zajednica srpskih opština pretvori u Republiku Srpsku.

"To na izvestan način dovodi ili otvara pitanje Republike Srpske, a nakon toga pitanje šta i kako bi se dalje išlo i gde bi i na koji način dalje trebalo slabiti Srbiju i teritorijalno, to su čini mi se dva osnovna razloga", rekao je Vuletić.

Sagovornik Tanjuga je ocenio da dosledna i čvrsta politika Srbije može da utiče na međunarodnu zajednicu.

"Sa jedne strane jedna dosledna i čvrsta politika Srbije je ta koja može da utiče na međunarodnu zajednicu, odnosno pre svega na zapad i na one struje u okviru zapada. Zapad po tom pitanju nije jedinstven u taktičkom smislu, jeste u smislu nekakvih taktičkih ciljeva, ali u taktičkom smislu nije jedinstven", objasnio je on.

Vuletić je zaključio da ne treba igubiti iz vida kontekst u pregovorima Beograda i Prištine, jer je prema njegovim rečima, ubrzano razmatranje kosovskog pitanja počelo sa ratom u Ukrajini.