4. maj 2023 17:36

Mina Zirojević: Ovo se može desiti u bilo kojoj školi, treba komunicitati sa decom

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Tragedija koja se dogodila beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" može se dogoditi u bilo kojoj školi i zbog toga ne treba kriviti sistem, već komunicirati sa decom, izjavila je danas član Saveta roditelja u školi "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević.

"Nije sistem kriv, mi smo krivi, mi kao roditelji, ako hoćemo da sistem školuje i vaspitava našu decu onda treba decu da damo u dom i onda je sistem kriv, ovako smo krivi mi", rekla je Zirojević za Tanjug.

Intext service Video

Ona je apelovala da se ne šire neproverene priče o vršnjačkom nasilju, jer kako je navela, Kosta K. (13), koji je pucao na decu, tek u ovom polugodištu je došao u smenu gde su đaci na koje je otvorio paljbu.

"Znači sve te priče koje su netačne i koje bacaju negde krivu sliku i na decu koja trpe vršnjačko nasilje, kojih ima mnogo, kojih ima u svim školama, koje sigurno treba sprečiti na svaki način", izjavila je Zirojević.

Na pitanje da li su roditelji krivi, Zirojević je rekla da jesu, jer su svi roditelji dužni da posvete vreme svojoj deci i saslušaju ih kada je potrebno.

"Mi nemamo vremena da saslušamo našu decu, mi ne komuniciramo sa njima, mi ne sednemo i sa smislom kažemo dobro 'kako si, imaš li nekih problema'", navela je ona.

Zirojević je dodala da ne treba optuživati rijaliti progreme koji, kako kaže, imaju neki uticaj, ali ključno je da se roditelji posvete deci.

"Da ih naučimo da sa prijateljima idu na košarku, igraju klikere ili da se penju na drvo u krajnjem slučaju, u svakom slučaju da rade ono negde što je normalno za decu", zaključila je ona.

Intext service Video

Zirojević je dodala da su deca nakon tragedije bila potresena, ali očekuje da će ona vremenom shvatiti šta se u stvari desilo.

"Deca su malo plakala ili su bili potresena, oni će tek vremenom shvatiti šta se u stvari desilo, ja mislim kada dođu u školu i kada vide da ih ne dočekuju ljudi na vratima i kada ponovo pogledaju celu scenu odeljenja škole i svega ostalog", izjavila je ona.

Zirojević je, takođe, navela da je razredni starešina, nastavnica na čije odeljenje je pucano, teško podnela tragediju, kao i da su nastavnici i učitelji "bili potpuno van sebe".