4. maj 2023 19:37

Ivana Stevanović: Nakon svega policija bi trebalo da isprati društvene mreže

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Direktorka Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja Ivana Stevanović istakla je danas da bi, nakon poslednjih događaja u školama i na osnovu iskustava u Americi, naši organi policije, koji se bave visokotehnološkim kriminalitetom, trebalo da isprate društvene mreže u vezi svim što se tiče dece.

"Hteli mi to da priznamo ili ne oni žive na mrežama, pa nažalost imamo situacije iz Amerike, gde su upravo iskopirani neki događaji", rekla je ona za Tanjug.

Podsetila je i na reči psihologa, koji načelno ističu da to što je neko miran tih i povučen može da bude signal da nešto nije u redu.

"Oni nam time šalju poruku, iako naravno da nisu sva tiha i povučena deca u nekom problemu, ali je činjenica da moramo više da obratimo na njih pažnju i da psihološko-pedagoške službe apsolutno da budu fokusirane na rad sa decom", navela je Stevanović.

Prema njenim rečima, treba istražiti moralne okolnosti koje rukovode decom i videti šta oni u tom smislu rade na mrežama.

"S njima jednostavno treba razgovarati i mislim da smo zaboravili da je razgovor i slušanje jedno drugog izuzetno važno", kaže stručnjak za sistem maloletničkog pravosuđa.

Naglasila je da posebno brine da je to uradio neko mlađi od 14 godina i da je na nadležnim organima da utvrde povod za ovaj zločin.

"Znamo za slučajeve u Americi, ali su to bili ili stariji maloletnici ili punoletne osobe, koje su se upuštale u aktivnosti osvete, a na žalost ovde smo imali dečaka koji je to prvi put uradio u Srbiji, pa mi kao društvo i država moramo da se suočimo sa tim činjenicama", navela je ona i dodala da svi moraju da budu podrška porodicama koje su izgubile decu.

Intext service Video

Istakla je da je i porodici tog dečaka neophodna ogromna podrška.

"Duboko verujem da smo ovaj težak trenutak iskoristili da deci u svim školama u Srbiji damo neke odgovore", napomenula je direktorka.

Dodala je da ipak nije moguće u ovom trenutku reći im šta se i zašto sve to desilo.

"Možemo makar da im damo priliku da nas pitaju i vidim da se to u mnogim školama već radi", navela je Stevanović.

Poručila je da je to proces koji mora da se desi, iako neće biti ni brz ni lak.

"Moramo odmah da krenemo s tim, jer ako opet čekamo i odlažemo neke stvari zbog nečega, onda jednostavno sve to nema smisla", naglasila je ona.