5. maj 2023 17:41

Preporuke UNICEF-a za medije za izveštavanje o masovnim pucnjavama

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ricochet64, ilustracija

BEOGRAD - Unicef je danas saopštio preporuke za medije o tome kako da izveštavaju o slučajevima kada jedna osoba ili manja grupa ljudi upuca veći broj drugih osoba na javnom mestu.

Kako su naveli, preporuke se ne odnose na obračune kriminalnih grupa niti na ubistva praćena samoubistvom, tj. partnersko nasilje.

Unicef navodi da način na koji se izveštava o nasilju, masovnom nasilju, nasilju u porodici, samoubistvu može da utiče na druge ljude.

U preporukama ističu da mediji treba da pokušaju da što manje izveštavaju o samim počiniocima jer drugi mogu da se identifikuju sa njima ili dobiju inspiraciju.

Međunarodni fond za decu i omladinu navodi da mediji ne treba da stave sliku počinioca pored slike njegove žrtve, niti previše objavljuju sliku počinioca, naročito u naknadnim pričama, izuzev u slučaju kada policija još uvek traga za počiniocem ili za žrtvama.

U preporukama se naglašava da mediji ne treba da izveštavaju na način koji pospešuje pogrešne pretpostavke ili predrasude o mentalnim oboljenjima, a pruže informacije o lečenju i prevenciji.

Unicef navodi da dijagnostikovano mentalno oboljenje nije nužno ili uzročno-posledično povezano sa nasiljem.

Kako ističu, mediji ne treba da izveštavaju o događaju pojednostavljeno ili senzacionalistički jer to može da da podsticaj ljudima koji žele negativan publicitet.

Mediji treba da izveštavaju o žrtvama i o tome šta lokalno i šire stanovništvo može da uradi da im pomogne i spreči da se takvi događaji ponove, naglašava Unicef i dodaje da mediji ne treba da stigmatizuju lokalnu zajednicu gde se događaj desio, niti potencijalne žrtve počinioca.

Međunarodni fond za decu i omladinu navodi da mediji ne treba da zaborave da je događaj ostavio snažan uticaj i traumu na porodice, uključujući i porodicu počinioca i da treba da budu uviđavni tokom intervjua.

Istraživanja su pokazala da način na koji mediji izveštavaju o masovnim pucnjavama mogu da doprinesu imitaciji takvih dela i da se odgovornim izveštavanjem može smanjiti rizik, naglašavaju oni.

Unicef ističe da većina mentalno obolelih osoba nije nasilna i da, takođe, počinioci masovnih pucnjava često nemaju zvaničnu dijagnozu mentalnog oboljenja.

Odgovornim izveštavanjem o masovnim pucnjavama javnost može da se edukuje, a rizik od budućeg nasilja smanji, naglašavaju iz Međunarodnog fonda za decu i omladinu.

Unicef navodi da su posledice štetnog izveštavanja inspirisanje imitatora koji u počiniocu vide uzor ili heroja, dodatno traumatizovanje preživelih, porodica i lokalne zajednice, porast predrasuda o mentalno obolelim osobama i njihove stigmatizacije i odvraćanje mentalno obolelih od traženja ili prihvatanja stručne pomoći.

Međunarodni fond za decu i omladinu ističe da su efekti korisnog izveštavanja edukovanje javnosti o tome kako da prepozna potencijalne počinioce nasilja i kako da reaguje u tom slučaju, pružanje utehe preživelima, porodicama i zajednicama, uključujući i porodicu počinioca, informisanje javnosti o znacima upozorenja koji ukazuju na emotivnu patnju i potencijalno nasilno ponašanje i podsticaj ljudima da potraže pomoć sebi ili drugima u slučaju povišenog rizika od štetnih postupaka.