6. maj 2023 14:58

Advokat Viktor Gostiljac: Ne verujem da će kazna zadovoljiti osećaj pravde kod javnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Viktor Gostiljac: Ne verujem da će kazna zadovoljiti osećaj pravde kod javnosti

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Advokat Viktor Gostiljac smatra da je kazna od 20 godina zatvora koja preti da bude izrečena Urošu B. (21) maksimalna, kao i da je njena svrsishodnost individualna stvar.

Upitan kolika je maksimalna kazna koju može da dobije Uroš B. (21) Gostiljac je, u izjavi za Tanjug, rekao je da se kazna doživotnog zatvora ne može izreći licu koji u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo 21 godinu života.

 

"Kazna od 20 godina je maksimalna, a koliko je ona svrsishodna, to je jedna individualna stvar. Neka istraživanja pokazuju da je čovek koji izađe posle 20 godina iz zatvora jedna praktična olupina, zato i postoje službe koje se bave njenom resocijalizacijom", rekao je on.

Da li će postići svrhu, smatra Gostiljac, a pre svega zadovoljiti osećaj pravde kod javnosti - to ne verujem da će se dogoditi.

Otac K. K. (13) saslušan je zbog sumnje da je počinio teško delo sopstvene sigurnosti, a Gostiljac kaže da je vođenje deteta u streljanu stvar metodologije vaspitanja.

"To nisu elementi bića krivičnog dela ugrožavanja opšte sigurnosti. Kako što sam već rekao, to je potreba da javnost vidi da je neko ipak završio u zatvoru, i ta optužnica, ukoliko nekim čudom bude podignuta, neće izdržati sudsku proveru", rekao je on.

Na pitanje koliko je teško braniti osobu koja je počinila masovno ubistvo, Gostiljac kaže da je teško braniti svakog učinioca.

"Suđenja za masovna ubistva ili za neke najteže oblike krivičnih dela su specifična po tome što se odigravaju u okruženju sa pritiskom javnosti, iznad koga trebaju da se izdignu. To jeste jedan od najčešćih izazova za advokata", rekao je on.

Kako je objanio, bitno je da se advokat ne poistovećuje sa klijentom, i sa delom koje je njegov klijent počinio, jer advokat samo brani da se zakon prema svakom građaninu, pa i tom učiniocu, sprovede onako kako treba, pošto je zakon pravljen sa sve činioce našeg društva.