9. maj 2023 13:59

Miščević: Srbija sa EU ima nedeljivo prijateljstvo i partnerstvo

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas na Kalemegdanu, da Srbija sa Evropskom unijom i državama članicama ima nedeljivo prijateljstvo i partnerstvo i da Srbija uvek vidi ozbiljnu solidarnost EU, koja je velika podrška.

Povodom Dana Evrope, ministarka Miščević, ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre i ambasadorka Švedske Anika Ben David odali su počast nastradalima u prošlonedeljnim tragičnim događajima u Srbiji.

Intext service Video

Oni će zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji otkriti cvetnu instalaciju u obliku srca na Kalemegdanu, koja predstavlja EU i Srbiju, koje su zajedno odale počast žrtvama i izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava na Dan Evrope.

Tom prilikom Miščević je rekla da je maj uvek bio prilika za podsećanje na Dan pobede nad fašizmom i na razvoj evropske integracije, kao i prilika da se podsetimo na velike i važne citate koji su vezani za ovaj dan.

"Nažalost danas nemam citat za vas, jer je danas jako teško. Danas je važna solidarnost i podrška koju ovde na Kalemegdanu i u ovoj divnoj poseti svih ambasadora država članica EU, i u cveću koje će biti podeljeno bolnicama, školama i raznim institucijama, da bi svi oni koji su danas ovde odneli kući da se podsete, ne samo 9. maja nego i ovog tužnog 9. maja", rekla je Miščević.

Intext service Video

Ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre je izjavio da danas nema proslava jer Srbija žali tragični gubitak svoje dece koja su stradala na izuzetno nasilan način i da zato sa ministarkom Miščević i ambasadorima država članica postavlja simbol, tepih od cveća u obliku srca koji je u bojama Srbije i zastave EU.

"To je naša poruka podrške, solidarnosti i ljubavi prema Srbiji i da smo uz Srbiju u ovim teškim trenucima", poručio je Žiofre.

Po njegovim rečima, Dan Evrope je pravi trenutak da se pošalje poruka solidarnosti jer je solidarnost u srcu evropskog projekta.

Dodao je da su ponosni na to što je Evropa postala najprivlačnije mesto mnogima za život, mesto u kome se poštuju osnovna ljudska prava i u kome vladaju mir, sloboda, poštovanje za ljude, u kome se ostvaruje saradnja među državama članicama i dolazi do rešenja svih problema kroz razgovore i dijalog.

Rekao je da od početka rata u Ukrajini, projekat EU bitniji nego ikad.

"Napad na Ukrajinu je i napad na vrednosti EU, ljudska prava, slobodu i dostojanstvo i mi smo čvrsto rešeni da podržimo Ukrajinu i njen narod dok se brani", zaključio je Žiofre.

Intext service Video

Poručio je da želi da se Srbija priključi EU i da sve države članice podržavaju punopravno člansto Srbije u toj organizaciji.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David poručila je da danas teškog srca na Kalemegdanu obeležavamo Dan Evrope, ali je utešno videti da su sve zemlje EU u solidarnosti sa Srbijom.

"Tragedija je zadesila Srbiju i sve nas je ostavila slomljenih srca, a smrt nevinih je trauma za koju će trebati više godina da se prevaziđe. Misli i molitve Švedske su uz srpski narod, ali moramo naći način da idemo napred, i zajedništvo i saradnja su dve ključne reči koje obeležavaju ovaj trenutak", zaključila je Ben David.

Izjavila je da su vremena teška u Srbiji, Evropi ali i u svetu, i ruska agresija na Ukrajinu je ponovo donela rat na evropsko tlo, rat koji preti slobodi, bezbednosti i privrednom napretku našeg kontinenta.

Intext service Video

"EU je politički projekat, koji se zasniva na miru, a ruska agresija je napad na evropske vrednosti. Švedsko predsedavanje EU je već u 5. mesecu i uspeli smo da očuvamo jedinstvo u stavovima prema Rusiji i bezbednost naših građana", naglasila je ona.

Zaključila je da EU stoji uz Srbiju u ovim teškim vremenima i sa nestrljenjem čeka da poželi dobodošlicu Srbiji u evropsku porodicu.

Nakon obraćanja, 4000 sadnica cveća je bilo podeljeno građanima.

Service Photo Gallery