9. maj 2023 19:15

Ištvan Pastor: Najgore je tragediju pretvoriti u političko potkusirivanje

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RTV PANON/ SARAPKA SABOLČ

NOVI SAD - Najgori mogući scenario nakon tragičnih događaja koji su pogodili Srbiju jeste da neko iz toga pokuša iz dobije političke poene, da čitav slučaj pokuša da pretvori u sitno političko potkusurivanje, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.

Pastor je, reagujući na nedavne tragične događaje i masovna ubistva u Srbiji, kazao da po njegovom mišljenju ne može da se odbaci ideja da ljudi izađu na ulice kako bi iskazali teskobu koja postoji u svima nama.

Service Photo Gallery

“Ali da to neko pokušava da iskoristi za sticanje političkog kapitala, to je jadno i to se ne sme raditi”, rekao je Pastor za Panon RTV.

Ponovio je i svoj stav izrečen pre nekoliko dana da smatra da prevremeni vanredni izbori nisu rešenje za sadašnju situaciju.

“Ne verujem da bi izbori doneli bilo kakvu promenu u smislu odnosa političkih snaga. Međutim, stvaraju situaciju koja je konfliktna.

Izbori, izborne kampanje su takvi poslovi iz kojih posledično nastaju konfliktne situacije kada se suočavaju ideje, zamisli, kada učesnici u politici jedni drugima uzvraćaju zbog prošlih činjenja. Ako za nečim nema potrebe u ovom trenutku, po mom ubeđenju, to je u prvom redu upravo to. Potpuno sam siguran u to da treba raditi upravo suprotno, vežbati samokontrolu, deset puta promisliti šta će se reći. U tom smislu smatram da svako ima svoju ulogu i svoju odgovornost”, rekao je Pastor.

Pastor je ocenio da su dobre prve mere koje su predložene i donete.

Smatra da su 10 tačaka koje je predložio predsednik države racionalan i odmah primenjiv korak.

Prema njegovim rečima, mere koje se odnose na držanje oružja, prisustvo policije u školama, kao i promenu granice krivične odgovornosti predstavljaju dobru prvu reakciju.