10. maj 2023 13:23

Marko Todorović: Kratki rokovi razlog vraćanja legalnog oružja

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Marko Todorović iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije rekao je danas da su vlasnici legalnog oružja pogođeni novim merama zbog jako kratkog roka da se ispune očekivane mere, a to je bezbedno skladištenje oružja.

Napominje da trenutni zakon određuje da oružje treba da bude rasklopljeno i bezbedno smešteno, odvojeno od municije, ali je rok za preregistraciju i ispunjenje svih zakonskih uslova mart 2024. godine, što je građanima ostavilo duže vreme da te uslove ispune.

Intext service Video

Todorović kaže da je trenutno najveći problem nedostatak elemanata, da u trgovinama ne postoji mogućnost da se kupi sef koji je bezbedni uslov za čuvanje legalnog oružja, i da je trenutnim merama koje je donela vlada, dat vrlo kratak rok vlasnicima legalnog oružja za ispunjenje istih.

"Prema podacima koje ja imam od juče i jutros, kolone ispred samih SUP-ova su po 100 metara i duže. Traži se način da se ljudi u što kraćem periodu na neki način odreknu i otarase svog oružja, i po onim nezvaničnim infomacijama koje ja imam, više od 90 posto je legalno oružje koje je vraćeno. mali broj cevi je nelgalno vraćeno", rekao je on i dodao da lovački savez Srbije i NAOS za zakon koji je propisan.

Ističe da je prilikom statistike utvrđeno da su zločini legalnim oružjem vršeni samo jedan do tri posto u zavisnosti od onog ko je pravio statistiku, a da je mnogo veći broj zločina koji je napravljen i službenim oružjem i nelegalnim oružjem.