10. maj 2023 19:32

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji saglasan sa usvojenom Rezolucijom EP

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nacionalni konvent o Evropskoj uniji saopštio je danas da je saglasan sa usvojenom Rezolucijom Evropskog parlamenta o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, poizvajući vlasti u Srbiji da otvore argumentovanu raspravu o nalazima i preporukama iz ovog dokumenta i iskreno pristupe primeni preuzetih obaveza.

Nacionalni konvent je saopštio da smatra da bi ovogodišnja rezolucija Evropskog parlamenta trebalo da bude podsticaj za Vladu Srbije da otvori argumentovanu raspravu o nalazima i preporukama iz ovog dokumenta i iskreno pristupi primeni preuzetih obaveza u okviru pristupnih pregovora u skladu sa vrednostima i principima na kojima se zasniva EU čija članica Srbija želi da postane.

''Povodom usvajanja Rezolucije Evropskog parlamenta o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije Nacionalni konvent o Evropskoj uniji poziva Vladu, Predsednika i Narodnu skupštinu Republike Srbije da reaguju na ocene Evropskog parlamenta o stanju u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da pitanje slobode medija tretira kao prioritet prvog reda u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta'', navodi se u saopštenju.

Iz Konventa pozivaju nadležne institucije da spreče zloupotrebe koje dovode do neopravdane prednosti pojedinih političkih aktera u medijima i da u skladu sa rezolucijom Evropskog parlamenta unaprede i zaštite medijski profesionalizam i pluralizam u Srbiji, stvarajući prostor gde građani mogli slobodno da iznesu svoje mišljenje.

Nacionalni konvent i organizacije civilnog društva, kako se dodaje u saopštenju, već godinama upozoravaju na potrebu za rešavanjem slučajeva visokog kriminala i korupcije, na šta i Evropski parlament ukazuje naglašavajući da su potrebni napori i politička volja kako bi se u tom polju postigli opipljivi rezultati.

Nacionalni konvent, kako se dodaje, poziva nadležne institucije da detaljno, u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta, istraže slučaj premeštaja tužiteljki iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nakon što su počele istragu korupcije u najvećem javnom preduzeću u zemlji.

Zbog smanjenja trenda podrške javnosti članstvu Srbije u EU, Nacionalni konvent deli zabrinutost Evropskog parlamenta zbog, kako navode, ''dugogodišnje anti-EU i proruske retorike koja je široko rasprostranjena u provladinim medijima čime direktno utiču na oblikovanje stavova javnosti''.

''Dodatno, Nacionalni konvent deli i ponavlja zabrinutost zbog retorike koju koriste visoki predstavnici vladajuće koalicije i koja ima direktan uticaj na jačanje negativnih stavova javnosti prema EU i klero-desničarskih stranaka i pokreta. Retorika koja namerno dovodi u pitanje vrednosti i principe na kojima počiva EU nanosi veliku štetu Srbiji i njenim šansama da iskoristi trenutak u kojem se reafirmiše strateški značaj politike proširenja'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Nacionalni konvent podržava hitno usvajanje amandmana na tekst Rezolucije kojem se najoštrije osuđuju masovna ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i pozivaju nadležne institucije Republike Srbije da preduzmu sve što je u njihovoj moći da izvrše detaljnu istragu ovakvih slučajeva.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva, koja okuplja više od 800 organizacija civilnog društva, i zastupa interese građana u svim fazama procesa evropskih integracija.