12. maj 2023 16:20

Krkobabić razgovarao sa ambasadorkom Nemačke o očuvanju i unapređenju ruralne sredine

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU/ MILAN OBRADOVIĆ

BEOGRAD - Na sastanku između predstavnika Ministarstva za brigu o selu i ambasade SR Nemačke, održanom danas u Palati Srbija, istaknut je izuzetan značaj privredne saradnje Srbije i Nemačke, koja predstavlja više nego dobru osnovu za dalje rešavanje pitanja vezanih za ravnomerni regionalni razvoj, odnos urbanog i ruralnog, kao i očuvanje i unapređenje ruralne sredine.

Krkobabić i ambasadorka Anke Konrad su istakli da su investicije Nemačke u Srbiji značajne u velikim gradskim centrima, ali i dosadašnja ulaganja u manja mesta kao što su Mionica, Vlasotince, Vranje i da predstavljaju pravi motor razvoja tih sredina i priliku za ljude da u svojim sredinama ostanu da žive i rade ili da neki novi pođu u te krajeve.

Service Photo Gallery

"Mala preduzeća do 50 zaposlenih su pravi recept za ekonomsku održivost ruralnih krajeva", jedan je od zaključaka današnjeg sastanka.

Nemačka strana iznela je primere kako mali proizvođači, dominantni u ruralnim područjima, traže način da postignu konkurentnost proizvodnjom organskih kultura, tzv. biofarmingom, proizvodnjom retkih vrsta voća i povrća ili seoskim turizmom i u svemu tome se oslanjaju i na pomoć države.

Srpska strana je istakla rezultate programa oživljavanja zadrugarstva kao modela organizovanja malih individualnih proizvođača, kao i uspešan program naseljavanja praznih seoskih kuća.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, tema sastanka bila je i važna uloga žena u društvu, a naročito u selima.