12. maj 2023 17:52

Jelena Begović sa kolegom iz Južne Afrike razgovarala o saradnji u oblasti biotehnologije

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović sastala se danas sa zamenikom ministra za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju Republike Južne Afrike Buti Manamelom u Kejptaunu.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti saradnje dve države u oblasti nauke i tehnološkog razvoja, a posebno je istaknuto interesovanje u oblasti digitalizaciji poljoprivrede i biotehnologiji, koje su u Republici Srbiji u značajnoj ekspanziji.

Begović pozvala je predstavnike Republike Južne Afrike u zvaničnu posetu Srbiji, kako bi im se predstavila domaća nauka i omogućio direktan uvid u naša dostignuća i resurse.

Posebno je istaknut značaj projekta izgradnje BIO4 Kampusa i institucija kao što su Institut Biosens, Centar za sekvenciranje i bioinformatiku i Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.

Ova poseta bi bila prilika za produbljivanje saradnje i razmenu znanja između naučnih zajednica dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija.

Takođe, tokom sastanka razgovarano je o kandidaturi Srbije za domaćina izložbe Expo2027.

Ministarka Begović je iznela plan Beograda da bude domaćin ove prestižne manifestacije, koja bi omogućila, između ostalog, predstavljanje naših naučnih dostignuća, tehnoloških inovacija i ekonomskog potencijala čitavom svetu.

Sastanak sa zamenikom ministra za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju Republike Južne Afrike predstavlja važan korak ka jačanju međunarodne saradnje, otvarajući nove mogućnosti za naučnu saradnju i razmenu ideja između dve zemalje, kao i za promociju nauke Srbije u svetu, navedeno je u saopštenju.