15. maj 2023 14:02

Slađanu Trajkoviću prištinske vlasti produžile pritvor za još dva meseca

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/wutzkohphoto, ilustracija

PRIŠTINA - Bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću, koga privremene prištinske institucije terete za navodni ratni zločin, produžen je pritvor za još dva meseca, povrdio je Tanjugu Trajkovićev advokat Dejan Vasić.

"Šesti je mesec kako je Slađan pritvoren, a da ja kao njegov branilac nisam pozivan da učestvujem u istražnim radnjama. Tužiteljka saslušava svedoke bez da mog branjenika i mene pozove da istima prisustvujemo. Time se grubo i teško krše odredbe zakona i jednostrano ukida pravo na odbranu", rekao je Vasić.

Ističe da je na ovaj problem i mnoge druge nezakonitisti ukazivao Osnovnom, Apelacionom i Vrhovnom sudu, kao i da se niko, kako kaže, nijednom nije udostojio da na ove navode odgovori.

"Rešenja koja sudovi donose imaju jedna te ista obrazloženja, do te mere da sam kao branilac onemogućen da na bilo koji način ostvarim najelementarnija prava na odbranu", dodao je Vasić.

Vasić će se sutra obratiti Ustavnom sudu Kosova sa žalbom na ove povrede zakona, a zatražićiće i izuzeće postupajuće tužiteljke.

Trajkovićeva supruga upozorava da je zdrastveno stanje njenog supruga i dalje ugroženo.

"Pritvor mu je produžen do 15. jula, a on se loše oseća. I dalje je u teškom zdrastvenom stanju, bez tableta i ne privijaju mu rane na nogama", rekla je Tanjugu njegova supruga Suzana Trajković.

Slađan Trajković uhapšen je 15. decembra prošle godine u južnom delu Kosovske Mitrovice, a prištinske vlasti terete za navodni ratni zločin počinjen u Vučitrnu 1999. godine. On je zajedno sa svim Srbima na severu Kosova i Metohije napustio službu Kosovske policije novembra meseca prošle godine.