15. maj 2023 15:50

Selaković: Poštujemo pretke i stvaramo od Srbije dobro mesto za potomke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Poštujemo pretke i stvaramo od Srbije dobro mesto za potomke

Foto: TANJUG/MRZBS/ Dusko Petosevic

SREMSKI KARLOVCI - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je povodom obeležavanja 175.godišnjice "Majske skupštine", održane 1848. godine u Sremskim Karlovcima položio venac na grob vojvodi Stevanu Šupljikcu u manastiru Krušedol i kod Spomen ploče o proglašenju Srpske Vojvodine na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima.

Selaković je rekao da je srpski narod upravo u zgradi Magistrata postavio temelje svom političkom delovanju u tadašnjoj habzburškoj, a potom austrougarskoj monarhiji, uzdigao svoga mitropolita u rang patrijarha, izabrao prvog vojvodu kao svog vrhovnog poglavara svetovne vlasti, doneo ozbiljne odluke kojim je formirao organe vlasti na teritoriji srpske vojvodine.

"Ta borba za političku emancipaciju, ali i objedinjavanje sa Knjaževinom, a potom i Kraljevinom Srbijom trajala je dugih sedam decenija, a okončana velikom narodnom skupštinom u Novom Sadu 1918. godine", rekao je Selaković.

Kako je dodao, i dan danas taj duh koji je postavljen i ozvaničen daleke 1848. godine živi i danas.

"Naši preci borili su se za ravnopravnost i za toleranciju, da se njihov demokratski glas uvažava i ceni pođednako kao i glas drugih i dan danas živi u duhu koji postoji u našoj srpskoj Vojvodini koja je u svome nazivu tada bila srpska, ali koja je svakome ko je živeo na njenoj teritorji, kao i dan danas ko živi na ovim prostorima, garantovala punu toleranciju, ravnopravnost, slobodu glasa, mišljenja i slobodu demokratskog odlučivanja", istakao je Selaković.

Ministar je naveo da je taj praznik kao i sećanje na veliku Majsku skupštinu održanu u Sremskim Karlovcima, sećanje na vojvodu Šupljikca, na patrijarha Rajačića, na vožda Đorđa Stratimirovića, uvršten u red državnih svečnosti koja će se obeležavati, ne samo u Sremskim Karlovcima, Krušedolu, Novom Sadu, već i u svim drugim krajevima naše zemlje gde se oseti potreba za tim.

"Da se neguje sećanje na ove velike ljude koji su stvarali velika dela, velike događaje čiji eho odzvanja u večnosti i do dana današnjeg. Na ovaj način kao narod pokazujemo koliko poštujemo svoje pretke, koliko se trudimo da stvaramo od Srbije dobro mesto za život naših potomaka", poručio je Selaković.