16. maj 2023 14:41

Srpska radikalna stranka zatražila smenu Brankice Janković

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka zatražila je danas smenu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, zbog, kako su naveli, vređanja patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija.

"SRS traži od skupštinske većine da pokrene postupak za razrešenje Brankice Janković sa funkcije poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog njenog nepodnošljivog antisrpskog ponašanja i vređanja po kriterijumima zapadnih ambasada", ističe se u saopštenju.

Prema rečima radikala, poslednji napad Brankice Janković na patrijarha Porfirija je apsolutno neprihvatljiv "kao izraz nepoštovanja SPC i celog srpskog naroda".

"Brankica Janković u javnosti istupa kao jedna od 'Žena u crnom' ili pripadnik neke druge nevladine organizacije koja otvoreno zastupa antisrpske stavove. Za razliku od njih, Brankica Janković to radi za platu od oko 250.000 dinara koju dobija iz državnog budžeta i za tu platu izvršava naloge koje dobija u američkoj ambasadi", tvrde radikali.

Brankica Janković je u subotu, ocenila da su "duboko ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC Porfirije".

SPC je u ponedeljak saopštila da je patrijarh Porfirije "oštro i sa gorčinom govorio o kampanji" koju protiv SPC ''vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji'', zato što je u Uskršnjoj poslanici ukazao "na protivustavne odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti".